Demonstrációval emlékeztek a Népszabadság megszüntetésére

Az újság egykori főszerkesztő-helyettese szerint tovább gyengült a sajtószabadság.

MN
2017. 10. 08. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve szűnt meg a Népszabadság, az újság egykori munkatársai és több száz szimpatizáns vasárnap demonstrációval emlékezett Budapesten az évfordulóra. Az eseményen először adták át a független sajtót elismerő Népszabadság-díjat, amelyet a SzabadPécs kapott meg.

Az újság egykori főszerkesztő-helyettese a Hír TV-nek azt mondta: mióta megszűnt a Népszabadság, tovább gyengült a sajtószabadság Magyarországon. „Nyilván a helyzet azóta csak rosszabb lett, de nem is gondolom, hogy utána lehettek illúzióink” – fogalmazott Pető Péter. Hozzátette, meglehetősen ritka eset, hogy egy éjszaka alatt bezárják egy ország legjobb példányszámában eladott politikai lapját, és ahol ez megtörténhet, „ott kár illúziókkal számolni bárkinek is”.

„Egy biztos: minden áldott nap arra törekednek, hogy minél kevesebb legyen a sajtószabadság Magyarországon és minél nehezebb legyen a hatalmat ellenőrizni” – szögezte le Pető Péter.

„Én akkor is úgy láttam, el is mondtam, mikor a Népszabadság megszűnt, hogy ez egy folyamatnak az eleje, és ez folytatódni fog, folytatódik is. Tehát azóta már történt olyasmi, hogy megyei lapok ugyanazzal a címlappal, ugyanazzal a képpel, ugyanazzal a mondattal fejlécükön jelentek meg. Hát ez az ötvenes években is elképzelhetetlen lett volna Magyarországon” – tette hozzá Hargitai Miklós MÚOSZ-elnök.

A Népszabadság megszüntetésével kapcsolatban egy éve is Németh Szilárd tolmácsolta a Fidesz álláspontját, ezen azóta se változtatott. „Nem tudok mást mondani, mint egy évvel ezelőtt, idézzék föl: ideje volt” – válaszolta vasárnapi sajtótájékoztatóján a Hír TV-nek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.