Ha titokban mogyorókrémet eszel, meggyűlöl a törzs

A kiképzésromantika kikezdhetetlen, de a dzsungelbéli intrikánál sincs persze lebilincselőbb.

Lakner Dávid
2017. 10. 09. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán hasznos lenne, megedzené ezt a generációt, ha visszavezetnék a sorkatonaságot – halljuk újra és újra a jól ismert sóhajt. Nagyon is nemes célokat fogalmaznak meg: az a pár hónap jót tenne testnek és léleknek is, rendszeretetre, közösségi gondolkodásra nevelne. Hogy a gyakorlatban mindez csak felesleges nyűg volt sokaknak értelmetlen reggeli szaladgálással és mások fölött uralkodni vágyókkal, akik végre megtalálták a megfelelő terepet? Lényegtelen. A kiképzésromantika kikezdhetetlen. Valami hasonló a helyzet az RTL Klub vissza-visszatérő túlélőshow-jával, a Survivorrel is. Tizenhárom év után elindult a harmadik széria a kereskedelmi tévén.

Nem saját találmány persze, a formátum a brit tévés producerhez, Charlie Parsonshoz kötődik. Bár az ötlet már a kilencvenes évek elején megfogant, az első, svéd változat 1997-ben indult Expedition Robinson címmel. Azóta már jó pár ország utaztatott napfényes szigetekre civileket, hogy aztán a tévé előtt chipset majszolva borzadjunk, hogyan esznek meg tücsköt-bogarat, és miként intrikáznak egy dzsungelben éppúgy, mintha a céges konyhában ülnének.

Elméletben azt követhetjük, szomszédaink és ismerőseink miként néznek szembe olyan viszontagságokkal, amelyekkel a civilizált világban egyikünknek sem kell. És persze akadnak teljesen triviális dolgok a fogmosástól kezdve egészen a zsákmányszerzés gyakorlatának elsajátításáig. Csakhogy nyilván egy kereskedelmi műsort nézünk, így a valóban izgalmas kérdéseknek, horribile dictu filozófiai, az ember mibenlétét érintő felvetéseknek nem sok terep jut. Annál inkább a feszült akciójeleneteket eredményező összetett feladványoknak, a valóságshow-kból ismert üvöltözésnek és az egymás háta mögött történő kibeszélésnek.

Mintha csak bulvárosítanák A Legyek Ura kevésbé vérgőzös drámáit, egy-egy titokban elfogyasztott mogyoróvaj vagy épp lazábban vett védettségi játék itt szörnyű indulatokat szül. A nagyra nőtt gyerekek pedig a törzsi gyűlésnek nevezett kiszavazóshow-n hangot is adnak haragjuknak: „Barbi, te mindenkit elárulsz, az a lényeg csak, hogy továbbkússzál, ez undorító, hányni tudok az ilyen emberektől.” Mindez azért is igazán lenyűgöző, mert a játék lényege, hogy a felek végül mindenkit eláruljanak a győzelem reményében. Ámulva figyelhetjük hát a Mandirigma törzs tagjait, illetve a Holtak szigetére került kiesőket, amint egyik percben cselt szőnek és támadnak, a következőben pedig már a cselszövőket ítélik el erkölcsileg.

A védettségi játékok is láthatólag azt célozzák: a résztvevőket minél kevésbé izgassa, hogyan készül ki teljesen a konkurensük. Küzdjenek csak, küzdjenek, miközben a komolyanvehetetlen műsorvezető, Istenes Bence kommentál: „Látszik, hogy fogy a lányok ereje, Barbi ismét beleesett a folyóba, úgy látom, lélekben már fel is adta.” Érdekes karakter egyébként ez a Barbi, láthatólag ő egyedül értette meg, hogy nem kell halálra kínoznia magát minden értelmetlen játékban, elég intrikáznia kicsit, és akár a végéig is eljuthat.

A szereplők egyébként némileg emberibbek a szokásos realityhősöknél: a Való világ karikatúrafigurái után egy csipetnyi normalitásnak is örül a néző. Persze szükség volt ezúttal is a bulvárlapok címlapjára tehető „hősökre”. Ezúttal Klaudia az, aki ránézésre ugyan kisvárosi fodrászlány, a Blikk szerint viszont menekült már Japánban a rendőrök elől, és lábfétises „pornóban” is szerepelt (teljesen felöltözve).

A Survivor őszi kiadása a végéhez közelít. Hogy ki fog közülük lemezt kiadni, ki ír könyvet megpróbáltatásairól, és kinek a szerencsétlen sorsára veti rá magát a bulvár úgy, mint BB Éviére, az még a jövő zenéje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.