Szörnyszülöttként ábrázolja Botkát és Vonát a Ripost

A kormányközeli bulvárlap világháborús propagandaplakátokból meríthetett ihletet.

Koncz Tamás
2017. 10. 02. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelem megismétli önmagát, legalábbis a Ripost lapjain biztosan: a kormánypárti bulvárlap olyan delíriumos látomásban hozta össze a Jobbik-elnök Vona Gábort és az MSZP (hétfőn leköszönő) kormányfőjelöltjét, Botka Lászlót, hogy azt a világháborús propagandaplakátok készítői is megirigyelték volna.

A Ripostban nyilván nem tudtak róla, hogy Botka hétfőn visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől, és démoni násztáncként mutatták be Vona és Botka Baló György vitaműsorában tervezett találkozását. (Botka visszalépése miatt a találkát aztán le is fújták.)

Politikai ellenfelek találkozása egy vitaműsorban demokráciákban megszokott eseménynek számít, a bulvárlap azonban úgy értékelte, hogy a két ellenzéki politikus már egy gyékényről árusít, Vona Gábor „meg orrát be sem fogva – nyilvánvalóan Simicska Lajos utasítására – parolázik a kommunista utódpárt kerítést bontani akaró miniszterelnök-jelöltjével”.

A szinte egész oldalt betöltő képen Botka László denevérszárnyas „töpörödő vörös ördögként” jelenik meg, a Simicska-fej-mintás (!) Vona Gábor pedig boaként tekeredik körülötte, és szúrós szemmel szuggerálja a szocialista politikust.

Az igénytelen kivitelezésű, névvel sem vállalt Photoshop-anyag egy az egyben idézi meg a II. világháborús propagandaplakátok technikáját: az ellenfelet dehumanizálja, megfosztja emberi méltóságától, és állati-démoni jellemvonásokat kölcsönöz neki.

Ezzel a módszerrel keltettek gyűlöletet a propagandisták majomként, pókként ábrázolt japán katonákkal, a vörös karmos szörnyetegként bemutatott Szovjetunióval szemben – és így támadták az emberevő, pénzfaló démonként ábrázolt zsidóságot is.

A Ripost morális következetességére egyébként jellemző, hogy míg a Vona–Botka találkozóról szóló cikkben – némi joggal – számon kéri a Duna-parti holokausztemlékművet meggyalázó Kulcsár Gergely meghagyott Jobbik-tagságát, addig pár oldallal később így írnak egy migránselosztónak nevezett, VII. kerületi étteremről:

„Amikor bementünk, és az étlapot kértük, úgy néztek ránk, mintha a Holdról jöttünk volna. Már a bőrünk fehér színe is furcsa volt ”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.