Megdöglött a buli, de játsszunk még egy Honfoglalót?

A Honfoglaló egy nagyszerű ötletből kibontott izgalmas, pörgős, emlékezetes játék, kár lenne, ha épp egy tévéműsor bizonyítaná az ellenkezőjét.

Ficsor Benedek
2017. 12. 28. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a házigazda hajnalban, mintha poraiból támadna föl, belép a szobába, arcán ferde mosollyal, kezében egy társasjátékkal, az eltéveszthetetlenül jelzi, hogy a házibuli megdöglött, és nincs az az Activity, Monopoly vagy Ki nevet a végén?, ami újból életet lehelne bele. De menekülni már késő, frissen felfedezett energiáival a lelkes játékmester addig senkit sem enged haza, amíg néhány körön végig nem szenvedik magukat a vendégek. Álmos, unott, a napszakhoz mérten tompa agyú játékosok görcsösen próbálnak fölidézni valamit a néhány órával korábbi hangulatból, ám a lapos viccek és a suta beszólások már csak a kedélyesség fáradt visszhangjai.

A Duna Tv-n hétfő este debütált, Honfoglaló című vetélkedő mintha épp ezt a miliőt igyekezne megteremteni, azzal a különbséggel, hogy a közmédia nem levezetésnek szánja, hanem éppen ezzel a produkcióval rúgná be a bulit. A Honfoglaló egy magyar fejlesztésű stratégiai műveltségi játék, eredeti, online verziója 2002-ben mutatkozott be. Nem sokkal később több idegen nyelvű változata is elindult, és egy évre rá már offline, vagyis táblás társasjáték formában is felmérhettük vele tudásunkat. Tizenöt év elteltével a közmédia elérkezettnek látta az időt, hogy a Honfoglaló végre képernyőre kerüljön. Sok mindenen változtatni kellett az adaptációhoz, de a lényeget igyekeztek megőrizni. A játékban három versenyző feszül egymásnak, feladatuk, hogy elfoglalják egymás elől, majd egymástól Magyarország megyéit. Az nyer, aki a megfelelő számú kör végére több pontot gyűjt hódításaival. Nem erőre, hanem tudásra van szükség a területfoglaláshoz; aki jól és kellően gyorsan válaszol a kérdésekre, kitűzheti zászlaját a kiválasztott megyére vagy az ellenfele várfokára.

 

Néhány hete komoly bajban voltunk a lapnál, amikor a tévés műveltségi vetélkedőkről szerettünk volna kritikai összeállítást közölni, mert nemhogy Elmebajnokság, de még egy valamire való kvízműsor sincs jelenleg a műsoron, amelyben valódi tudásra volna szükség. Ebből a szempontból mindenképpen üdvözlendő a Honfoglaló, hiszen itt a feladványok, amelyek a biológiától a művészeteken és a sporton át a szórakozásig terjednek, végre megdolgoztatják a versenyzőket és a közönséget egyaránt. Csakhogy a tálalás arra utal, hiába hirdetik, hogy „a tudás valóban hatalom lesz ebben a játékban”, a közmédia számára ez önmagában nem elég: látványos show-műsort szeretnének kreálni a vetélkedőből. Ennek tudható be a díszlet is, amely azt az érzést keltheti a nézőben, mintha belépett volna a társasjáték terébe. Apró szépséghiba, hogy az alkotók néhány évtizedet tévedtek; ám a korai 90-es éveket idéző látványvilág még akár üdítően is hathat az Appra, magyar!, a Ninja Warrior, A Fal és a hasonszőrű produkciók görcsösen futurisztikus dizájnja mellett.

Az pedig már végképp nem az MTVA sara, hogy a műveltségi megméretést „közismert emberekkel”, vagyis közmédia-kompatibilis celebekkel kell bevezetni, máskülönben a műsor nem éri el a közönség ingerküszöbét. Biztosra mentek a készítők a hétfői premieren, három, vicces figurának szánt versenyzőt eresztettek egymásnak: Badár Sándort, Nacsa Olivért és Harsányi Leventét. A várt fergetegparti azonban hamar unalomba fulladt. Badár öniróniája csupán néhány percig tartott ki, Nacsa egyetlen alkalommal csillogtathatta meg igazán a védjegyévé vált – és az évek alatt alaposan inflálódott – paródiát, Harsányi humora pedig a rossz válaszokat követő magyarázkodásra korlátozódott. Nem sokat lendített a vetélkedő szekerén a műsorvezető, Szente Vajk sem, aki még érezhetően visszafogott gesztusaiban sem rejthette el a Magyarország, szeretlek! vezetése során tökélyre fejlesztett modoros teatralitást. Mintha a hajnali indulás előtti utolsó fáradt pillanatokat keltette volna életre a vetélkedő, amikor már minden játékos a kabátjára, a lépcsőházra és a taxira gondol, de nehogy megbántsa a vendéglátót, utolsó erejével még igyekszik jó fejnek látszani. Persze ez csak az első adás volt, még bőven felpöröghet a produkció, főleg ha már nem ismert személyiségek versengenek majd egymással. A Honfoglaló egy nagyszerű ötletből kibontott izgalmas, pörgős, emlékezetes játék, kár lenne, ha épp egy tévéműsor bizonyítaná az ellenkezőjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.