Valódi vita nincs, erről továbbra sincs vita az Echo TV-n

A Plusz-Mínusz kétszereplős felállása viszont legalább a konstruktívabb párbeszédet segíti.

Lakner Dávid
2018. 01. 11. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elnézést, befejezhetem?! Én is végighallgattalak” – ha tévés vitaműsorra kapcsolunk, feltehetőleg ezekkel a mondatokkal találjuk szembe magunkat a leggyakrabban. Végképp egyértelművé téve, amit addig is tudtunk: hogy a felek ezúttal sem érvelni, meggyőzni, ellenérveket hallgatni, tehát valóban vitázni érkeztek. Sokkal inkább azért, hogy ismételgessék, miért nekik van igazuk mindenben, a másik pedig miért téved még akkor is, ha kérdez. Az egymással mit sem törődő monológok felmondása közben pedig nem árt, ha a lehető legnagyobb műsoridőt szakítjuk magunknak.

Megromlott viszonyok végéről ismerős lehet, ahogy a korábban szerető pár már nem tud értelmesen szót váltani egymással. Az idő nagy részét így a vádaskodás, a másik hibáinak felemlegetése teszi ki, illetve annak ismételgetése, miért mi tettünk sokkal többet ezért a kapcsolatért. Ha a kapcsolatot behelyettesítjük az országgal, máris elértünk a televíziós politikai vitaműsorokhoz. A saját nevünkben való beszédet viszont nem szükséges elhagynunk: kormányközeli megmondóknak legalábbis visszatérő szokásuk, hogy saját sikerükként hivatkoznak gazdasági eredményekre, bevezetett reformokra.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Echo TV-n mindeddig az Angard című műsor vitte a prímet ezen a téren. Két baloldali elemzőt eresztenek itt össze két kormánypárti véleményformálóval, a „vita” pedig jellemzően arra fut ki, hogy a résztvevők Gajdics Ottó magánszámain hüledeznek. Szórakoztatásból jeles: ha már normális beszélgetést nem várhatunk, legalább hadd nézzük, a Magyar Idők főszerkesztője éppen milyen bizarr állítással vagy gúnyos kifigurázással áll elő.

A csatorna újrafazonírozásával indult vitaműsor, a Plusz-Mínusz ennél egy fokkal kulturáltabbnak tetszik – legalábbis első pillantásra. Itt két szemben álló felet találunk, akik egyaránt hoznak egy témát, illetve aktuális híreket kommentálva fejtik ki (ellen)véleményüket. A kisebb létszám mindenképp előny, ez viszont sajnos továbbra sem jelenti, hogy ne kezdhetnénk bingóba az érvelési hibák gyűjteményét forgatva. Szalmabáb? Hamis dilemma? „Te is” érvelés? Akad itt minden, mi szem-szájnak ingere.

A legdöbbenetesebben mindez a december 26-ai adásban jött elő, ahol a kormányközeli Magyar Idők munkatársa, Jurák Kata rontott neki az ex-KDNP-s hitoktatónak, Lukácsi Katalinnak. „Hitoktató is vagy? Kiket oktatsz? A gyerekem közelébe nem engednék ilyen embereket” – közölte, s pszichologizálva fejtette ki, hogy a másik szerinte össze van zavarodva. „Nem tudom, jársz-e még templomba” – döbbentette meg a nézőt, Tóth Kriszta műsorvezetőnek pedig mindehhez nem volt hozzáfűznivalója. Bár a moderátorszerep rá hárulna, láthatólag ő sem azok közé tartozik, akik igyekeznek az ilyen vitákat normális mederbe terelni.

Máskor viszont igazán vitáról sincs szó: a Heti Válasz hasábjai után december 19-én az Echo TV-n jelent meg közösen Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és fia, Zsolt. Miközben a hetilapos interjúban kellemetlen családi frusztrációk buktak fel, addig a kormánypárti tévében udvariasan kerülgették egymást. Itt is kitűnt, a két közéleti figura, egyben a régi és új jobboldal képviselői mennyire nincsenek egy súlycsoportban. Míg a korábbi nagykövet jól megfogalmazott, kerek mondatokban elemezte az elmúlt évtizedeket, addig publicista fia hozta az átlagos kommentelő stílusát. „Ahogy Trump is mondja, a sajtó ma az ellenfél, vagy az ellenség, hát így van” – foglalta össze jól a jelenlegi kormány ars poeticáját is.

A Plusz-Mínuszban hétről hétre egy saját köreikhez tartozó megmondót állítanak szembe egy kormánykritikus közszereplővel. A kétszemélyes felállás mindenképp az értelmesebb vitát segíti, ami azért Jurák Katán kívül a többi kormánypárti szereplőnek számított a jelek szerint. Zárug Péter Farkastól megszokhattuk a konszolidáltabb fellépést, és az alfahíres Balogh Gáborral vitázva Apáti Bence is visszafogottabbnak, konstruktívabbnak bizonyult. A másik oldal meghívottjainak pedig végső soron örülhettünk: politikai elkötelezettek helyett a Lukácsihoz, Baloghhoz és Jeszenszkyhez hasonló józan hangok voltak eddig jellemzők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.