A kotkodácsolásra legalább volt válasza a köztévének

Öt percet kapnak az ellenzéki jelöltek, hogy bemutassák programjukat. Egymásnak adják a kilincset a kamupártok is.

Lakner Dávid
2018. 03. 26. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztévé riportere belement a játékba. A vele szemben ülő „politikus” öt percet kapott, hogy ismertesse programját, miközben mindenki látta, hogy az egésznek semmi értelme. Persze azért szórakoztató volt, ahogy kihozták a viccből a maximumot.

A Szegény Emberek Magyarországért szombathelyi képviselőjelöltjén volt az ország szeme. Ő pedig megadta a módját: öltönyt húzott, politikusnak öltözött, és csak sorolta, mi mindent változtatnának meg. – A diákok nagyon el vannak nyomva, nincs velük foglalkozva – halljuk a jelöltet, a köztévés pedig komoly arccal bólogat, és a kamupárt szót még véletlenül sem ejti ki a száján.

A fiatalembernek láthatóan az az egyetlen őszinte pillanata, amikor arról beszél, hogy legalizálnák a marihuánát.

– De közben a kábítószer-fogyasztás visszaszorításáért küzdenének-e? – érkezik a mértéktartó kérdés a köztévés riportertől. Hol van már a drogosozás, ami Juhász Péterrel szemben évek óta az egyik legfőbb fegyver! Mindenesetre egy haszna már van az egésznek: egy ember biztosan akad az országban, aki elolvasta a Szegény Emberek Magyarországért programját. Nagy kár, hogy ő a közmédia riportereként egy ország előtt tesz úgy, mintha valódi politikai erővel állna szemben.

Megkapják a többiek is a nekik járó időt: a Magyarországi Cigánypárt „elnöki tanácsadója”, Horváth József például közli, ők bizony félprezidenciális rendszert vezetnének be. – Bíráljuk a választójogi törvényt, ami sok szempontból alkalmat nyújt a választási szabályok áthágására – nevettet meg mindenkit a kamupárt jelöltje.

– A gazdasági programjukat mindjárt az energiafüggőség megszüntetésével kezdik, hogyan tennék? – kérdezi másszor a riporter Szepessy Zsolttól, az Összefogás Párt elnökétől. Őt tavaly szeptemberben négy év börtönre ítélték befolyással való üzérkedés miatt,

de valamiért még mindig szabadlábon van, és a köztévé kamerái előtt beszélhet arról: egy jókedvű ország megteremtésén fáradozik. Így tesz a Kétfarkú Kutyapárt is, amely pénteken mindenki derültségére csirkének öltözött jelöltjét küldte be a köztévébe. – Kot-kot-kot-kodács – fejtegeti a jelölt. – Visszakérdezek, akik elhagynák a bolygót, őket hova tudnák elvinni? – replikázik a riporter. Láthatóan elemében van, kifejezetten pozitívan fogadja, hogy a vele szemben ülő ugyanazt mantrázza. Mindez gyanút ébreszthet bennünk, hogy a migránsok–határkerítés–lebontanák–özönlenek négyest nyugodt szívvel fel lehet cserélni arra: kodács–kodács–kot–kodács.

Más, történetesen valós ellenzéki pártok jelöltjei esetében nem ennyire lelkes a közmédia.

Míg a Momentum a kormányfőnek üzenve kérdez rá a botrányos ügyekre, a Jobbik és az Együtt politikusai a televízió elfogultságát emlegetik. A kotkodácsolásra annyira vevő riporter itt már nem kérdez vissza, nem beszél a programokról. Vagy kínosan hallgat, és várja, hogy leteljen az idő, vagy mint Juhász Péter esetében, magyarázkodik. – Én csak egy riporter vagyok – érkezik az örök válasz, amit amúgy a hierarchia minden pontján szeretnek ismételgetni.

A köztévés öt percek kapcsán mindenesetre adódik a kérdés: minek van értelme, a beolvasásnak vagy a karikírozásnak? Ha Juhászt vesszük, ő a végére láthatóan túltolja, a „lejárt az időnk”-re úgy válaszolva, „az önök ideje április 8-án fog lejárni”.

A miniszterelnöki fenyegetőzés után nem biztos, hogy jó stratégia hasonló harcmodort felvenni. A köztévéből kimaradó hírek beolvasása, amire egyébként az idejét használta, inkább helyénvaló.

Ahogy a jobbikos Mirkóczki Ádám és a momentumos Hajnal Miklós is pontosan mutat rá arra a színjátékra, ami ezekben a műsorokban is megtestesül. A közmédia a törvényi kötelezettségén túl is biztosít felületet, hogy minden országos listát állító szervezet be tudja mutatni a programját – halljuk, és nem jutunk dűlőre, mire gondolnak a „kötelezettségén túl is” alatt. Mert amikor nem a törvény betűjét igyekeznek betartani, akkor csak a migránsapokalipszis megy. Nemrég még a Nemzeti Választási Bizottság is megbüntette a köztévét, amiért a Ma reggelbe két héten át csak fideszes politikusokat hívtak meg. De legalább most Szepessyvel, a csirkeemberrel és a többiekkel jóvátesznek mindent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.