Négy év börtönre ítélték Monok korábbi polgármesterét

Összesen 594 ukrántól minimum 111 millió forintot kért, magyar állampolgárságot ígért cserébe.

MTI
2017. 09. 15. 14:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befolyással üzérkedés bűntette miatt nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte Szepessy Zsoltot, Monok volt polgármesterét, az Összefogás Párt vezetőjét pénteken a Nyíregyházi Járásbíróság. Az ítélet szerint a korábbi önkormányzati vezető pénzért csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzésében, de egyetlen honosítási eljárást sem indított el.

A Nyíregyházi Törvényszék közleményében azt írta: Szepessy mellett az ugyanebben a bűncselekményben bűnösnek talált másodrendű vádlottat két év börtönbüntetéssel sújtották, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették.

A büntetőügy harmadrendű vádlottját a bíróság felmentette az ellene emelt vádak alól. A negyed- és az ötödrendű vádlottat – két ukrán állampolgárt – befolyás vásárlása bűntette miatt a járásbíróság hat-hat hónap felfüggesztetett börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság szerint 2013 januárjában Szepessy Zsolt az élettársa, a másodrendű vádlott jelenlétében megállapodott két ukránnal arról, hogy politikai és közéleti befolyását felhasználva, kedvezményes honosításhoz szükséges feltételek hiányában is, segítséget nyújt kárpátaljai ukránoknak a magyar állampolgárság megszerzésében. Szepessy Zsolt azt ígérte a vádlottaknak, hogy nagy összegű euró fejében magyarországi hivatalos személyek az ő kérésére elintézik a kedvezményes honosításokat. Az 594 ukrán embertől minimum 111 millió forint vett át, cserébe azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményezett, az átvett összeget saját céljaira fordította.

Az ítélet nem jogerős, a per a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.