A farsangi időszak szupersztárja egyértelműen a szalagos fánk, és hát ahány ház, annyi fánkrecept. Ha valakinek nem lennének szájról-szájra adott családi receptek a birtokában, vagy csak kíváncsi, mások hogyan csinálják, annak mutatunk néhány kipróbált, jól bevált variációt – írja a mindmegette.hu.
Fotó: Pexels
A hozzávalók pontos listáját az étel nevére kattintva érheti el.
FOSZLÓS FARSANGI FÁNK
- A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, és belemorzsoluk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- A liszetet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és összedolgozzuk, kidagasztjuk a tésztát. Akkor van készen, ha a tészta elválik az edény falától. Letakarjuk, meleg helyen, 45 percig a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, lisztezett felületen kinyújtjuk egy centi vastagra, és pogácsaszaggatóval, vagy egy pohár segítségével tetszőleges nagyságú köröket szaggatunk belőle. Lisztezett deszkára rakjuk a fánkokat, és 15 percig pihentetjük.
- Olajat melegítünk, és egymás után kisütjük benne a fánkokat úgy, hogy az első oldalukat fedő alatt, a másikat anélkül sütjük. Fontos, hogy egyszerre csak annyi fánkot tegyünk a nem túl forró zsiradékba, hogy még kényelmesen meg tudjanak nőni kb. a másfélszeresükre.
- Ha aranybarnára sültek, egy papírtörlőre szedjük, majd porcukorral meghintjük őket.
FARSANGI FÁNK HÁZI CUKORMÁZZAL
- Felforraljuk, majd langyosra hűtjük a tejet. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, 1 ek cukorral.
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, a vaníliás és porcukrot, a csipet sót, a citrom levét és reszelt héját, a vaníliaőrleményt, majd a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, az 1 dl tejben megolvasztott margarint, a tojássárgákat, a rumot, valamint a fokozatosan a maradék langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk(ha kell, még önthetünk hozzá).
- Alaposan , hólyagosra dolgozzuk a tésztát, majd letakarva – vagy kelesztő tálban – kb. duplájára kelesztjük, módszertől függően kb. 45-90 perc.
- Amikor megkelt, lisztezett alapon, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, a közepét elvékonyítjuk, és a felforrósított olajban kisütjük, először a nem lisztezett felével és fedő alatt, majd megfordítva a másik oldalát fedő nélkül. Rácsra vagy papírtörlőre szedjük.
- Hagyományosan porcukorral és lekvárral, vagy házi cukormázzal meglocsolva (receptet lásd a megjegyzésben), reszelt csokoládéval megszórva, friss vagy kandírozott gyümölccsel tálaljuk.
FARSANGI SZALAGOS FÁNK DITTI MÓDRA
- Kevés langyos tejjel, pici liszttel, cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, és jól kidolgozzuk. Az olvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, liszttel megszórjuk, és langyos helyen kelesztjük.
- Utána lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, és letakarva újra kelesztjük.
- Lábasban olajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább.
- Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és nem forró olajban süssük, mert akkor a fánk belseje nem sül át. Papírtörlőre szedjük.
- Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztjuk.
ELRONTHATATLAN SZALAGOS FÁNK
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy kevés cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a margarint (nem kell megolvasztani), a sót és a rumot, végül a felfutatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, majd kb. 30 percig kelesztjük letakarva, szobahőmérsékleten.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és ismét kb. 25 percig pihentetjük letakarva.
- Előmelegítjük az olajat. A fánkok közepébe az ujjunkkal lyukat vagy mélyedést nyomunk, és az olajba tesszük, majd fedő alatt 1 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, és ismét kb. 1 percig sütjük fedő nélkül. Konyhai papírtörlőre szedjük, porcukorral és lekvárral tálaljuk.
KLASSZIKUS FARSANGI SZALAGOS FÁNK
- A tejet kézmelegre melegítjük, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt, és szórunk hozzá egy-egy nagy csipet lisztet és cukrot. Hagyjuk meleg helyen, hogy az élesztő felfusson.
- A többi porcukorral és a vaníliás cukorral a tojássárgákat habosra keverjük. Hozzáöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, majd beleszitáljuk a liszteket és jól kidolgozzuk a tésztát. Ha összeállt, megszórjuk még egy kevés liszttel, és meleg helyen, tiszta konyharuhával lefedve, a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval a tésztából karikákat szúrunk ki, és letakarva, kb. negyed óra alatt újrakelesztjük.
- Egy lábasban olajat melegítünk. Ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk és így helyezzük óvatosan a forró olajba. Fedő alatt kisütjük.
- Ha a fánk oldala szép piros, szalagos, megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és ne forró olajban süssük, mert a fánk belseje nem sül át! A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges zsiradék.
- A fánkokat porcukorral megszórva tálaljuk, tetejére egy-egy kiskanál sárgabaracklekvárt kanalazva kínáljuk.
KÖNNYŰ SZALAGOS FÁNK
- A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt egy tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, 1 ek lisztet és 2 ek langyos tejet. Összekeverjük és felfuttatjuk.
- A puha vajat egy tálba kockázzuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, 2 ek porcukrot, a 3 ek rumot és habosra keverjük.
- A maradék lisztet egy tálba szitáljuk egy csipet sóval, beledolgozzuk a tojásos-vajas keveréket, a felfuttatott élesztőt és a megmaradt tejet, majd meleg helyen hagyjuk megkelni.
- A tésztából egy vastagabb lapot nyújtunk, és köröket szúrunk ki belőle. A felére halmozunk 1-1 tk sárgabaracklekvárt, befedjük őket a többi tésztakoronggal, és összenyomkodjuk a széleket. Az olajat felforrósítjuk, és megsütjük benne a fánkokat, majd papírtörlőre szedjük. Tálaláskor porcukorral meghintjük és sárgabaracklekvárral kínáljuk.
NAGYMAMA FÉLE FÁNK
- Egy deciliter tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt és a cukrot. Amikor az élesztő felfutott, beleöntjük a liszt közepébe, hozzáadjuk a megmaradt tejet, a tojássárgáját, a vajat és a sót. Hólyagosra dagasztjuk, majd hagyjuk, hogy kétszeresére megkeljen.
- Lisztezett deszkán egy vékony pohár segítségével kiszaggatjuk a fánkokat, közepén kissé benyomjuk, és bő, forró olajban megsütjük. Először lefedve 3–4 percig, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább.
- Papírszalvétára vagy lyukacsos edénybe szedjük, hogy az olaj lecsepegjen a fánkról. Házi készítésű baracklekvárral és porcukorral meghintve tálaljuk.
PILLEKÖNNYŰ FÁNK
- A langyos tej feléhez keverjük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a tejszínt, az olvasztott vajat, a felfutott élesztőt és a maradék tejet. Sima tésztává dagasztjuk, majd egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- 1 óra elteltével lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges nagyságúra szaggatjuk. A kiszaggatott tésztát lisztezett tálcára sorakoztatjuk, és letakarva még fél órát kelesztjük őket.
- Sütés előtt minden fánk közepébe ujjunkkal mélyedést nyomunk, majd bő, forró olajban kisütjük őket. Végül lekvárral töltve, porcukorral megszórva tálaljuk.
Az eredeti cikk, amelyben további nagyszerű fánkrecepteket talál, a Mindmegette oldalán érhető el.
Korábbi cikkünkben azokat a trükköket soroltuk fel, amelyek betartásával tökéletes szalagos fánk készülhet. A farsangi fánk ugyanis akkor az igazi, ha szalagos és könnyű a tésztája. Mutatjuk az aranyszabályokat: Így süthetünk tökéletes farsangi fánkot