Az alapos kézmosásról, a társas érintkezés kerüléséről, a fizikai kontaktus minimalizálásáról már mindenki hallott. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy immunrendszerünk erősítésével hatékonyan segíthetjük szervezetünk erősebb védekezését, egy esetleges fertőzés esetén pedig a mielőbbi, szövődménymentes gyógyulást.
Szervezetünk immunválasza megerősíthető megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával,
hiszen a zöldségek és a gyümölcsök tápanyagdúsak, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal és antioxidánsokkal. Egy jól összeválogatott, immunerősítést célzó étrend vagy kúra alapjai az általában könnyen beszerezhető cékla, sárgarépa, alma és kivi, illetve a piacon már megjelentek a hazai termelésű primőr zöldségek, mint a paradicsom, a paprika, a retek, a zöldhagyma, az uborka és a saláta.
Szervezetünk immunválasza megerősíthető megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával
Fotó: Flickr
A cékla rendszeres fogyasztása betegségmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású, rendkívül magas betain-tartalmának köszönhetően. Emellett kiváló vitaminforrás és gazdag ásványi anyagokban, rostokban, valamint antioxidánsokban. Ez igaz a sárgarépára is, amely bétakarotin-tartalma miatt elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez, akár kúraszerűen is.
Az alma számos pozitív hatása mellett szintén erősíti az immunrendszert, mert sok C-vitamint és antioxidánst tartalmaz. A kivi bővelkedik leginkább C-vitaminban: egy darab elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét, valamint nagyszerű immunerősítő, segítségével megelőzhető a szezonális betegségek, a nátha, a megfázás kialakulása, légúttisztító hatású, csökkenti a gyulladásokat.
Megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs napi fogyasztásával javítható szervezetünk immunválasza és javulhat ellenállóképességünk is.
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!
Ételek, amik hatékonyan elnyomják az éhségérzetet
Nem mindegy mit fogyasztasz, ha szeretnéd, hogy a jóllakottság minél tovább tartson. Mutatjuk, hogy melyek azok az ételek, amiket mindenképpen érdemes beépítened az étrendedbe, ha azt szeretnéd, hogy ne kelljen étkezés után fél órával a hűtőt nyitogatnod valami finom falatért.
Ecet
Olasz kutatások szerint a vörösborecet a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása után 30%-kal csökkenti a vércukor hirtelen lezuhanását. De az alma- és a balzsamecetnek is megvan ugyanez a varázsereje, ugyanis az ecetsav, vagy másik nevén etánsav, megakadályozza a keményítők lebomlását és hatékonyan lassítja a szénhidrátok emésztését. Érdemes tehát ecetet fogyasztani, például a salátánkra öntetként és máris sokkal jóllakottabbak leszünk, mintha mondjuk majonézes dresszinggel fogyasztottuk volna.