Elvarázsolt moszkvai mesevilág

Az év végi ünnepekre december végétől az ortodox karácsonyig megáll az élet Oroszországban.

Stier Gábor
2017. 12. 31. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alacsonyan szállnak ilyenkor a Télapók és elmaradhatatlan kísérőik, a Sznyegurocskák (Hópelyhecske) Moszkva központjában. De ott sétálnak a mesés forgatagban a cárok és a deli vitézek is. Az év végére ugyanis igazi elvarázsolt hellyé válik az orosz főváros, ahol az év utolsó napja nemcsak a nagy bulik, de az ajándékozás ideje is. Igazi családi ünnep, a gyerekek legkedvesebb napja. Mivel ugyanis a karácsony nem volt hivatalos ünnep, sok minden átkerült a szokásokból erre a napra.

Az újévet egyébként Nagy Péter parancsára 1700-tól ünneplik Oroszországban szeptember 1. helyett „latin szokás szerint” január 1-én. Ekkor vált szokássá az utcákat, a házakat fenyőágakkal díszíteni. Az ünnep legfontosabb jelképe manapság is a fenyő, amelyet 1917 után hosszú időre száműztek, s módosított tartalommal csak 1935 után került vissza a szokásrendbe.

Az év végi ünnepek lényegében már a katolikus karácsonnyal egyidőben megkezdődnek, az utcák díszbe öltöznek, s az ortodox karácsonyig, január 7-ig, de inkább az ortodox újévig, azaz január 13-ig megáll az élet.

Moszkvában az idén is napok óta ünnepi hangulatban, villódzó fényekkel, feldíszített, kivilágított épületekkel, s a legkülönfélébb karácsonyi kreációkkal várják az új évet. A Kreml melletti Manyezsnaján hatalmas, 17 méter átmérőjű kívánsággömbbe ütközik a látogató. Kicsit odébb, Zsukov lovas szobránál hatalmas feldíszített fenyőfa áll. Az ország hivatalos karácsonyfáját a szokások szerint a GUM és a Kreml között, a Vörös téren állították fel, s mint mindig, most is Velikij Usztyjugból szállították ide.

Az első számú fenyőfát szigorú szabályok alapján választják ki. A magassága nem lehet kisebb 28 méternél, a törzs átmérője 70 centiméternél, az alsó ágaknak pedig legalább három méterre kell kinyúlniuk. A Vörös tér nagy részét immár évek óta egy novembertől március közepéig működő jégpálya foglalja el. Közvetlenül a GUM előtt karácsonyi vásár, odébb igazi trojka várja fehér lovakkal az érdeklődőket. Ünnepi díszbe öltözött az állami áruház is. A Tverszkaja kivilágítva, s különlegessége a több tízezer lámpából kialakított, 100 méter hosszú fényalagút.

A Gorkij parkban is különböző show-műsorokkal, jégpályával, hóemberekkel várják a moszkvaiakat, s igazi mesevárossá alakul ilyenkor a VDNH, a népgazdasági kiállítás területe is. Itt alakították ki a téli hónapokra Európa legnagyobb, 20 ezer négyzetméter alapterületű jégpályáját is. A városban járva mindenütt villóznak a fények, a borogyinói csatára emlékeztető diadalívnél Sznyegurocska szánját három páva húzza, a Főhajtás hegyén jégszobrok, Jurij Dolgorukij szobránál pedig jégből formált óra üti el az éjfélt.

Moszkva, mint az év végén egy ideje már megszokhattuk, két hétig fittyet hány minden gondra, s önfeledten ünnepel.   

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.