Szilovikok kontra liberálisok

Politikai felhangoktól sem mentes, s belső hatalmi harcokat sejtet a volt orosz gazdasági miniszter Alekszej Uljukajev pere.

Stier Gábor
2017. 12. 05. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vád koronatanúja nélkül zajló perben ellentámadásba lendült a vádlott. Uljukajev szerint az a tény, hogy Szecsin nem hajlandó megjelenni a bíróság előtt, az ő igazát bizonyítja, s a volt miniszter hamis tanúzással vádolja a Rosznyefty vezérét, valamint a cég biztonsági szolgálatának egykori helyettes vezetőjét Oleg Feoktyisztovot. Elmondása szerint azért provokálták, hogy megakadályozzák a Rosznyefty részleges privatizációja kapcsán készülő jelentésnek az elnök elé kerülését. A tét nem kicsi. Az ügyész tízévi szigorított börtönt és 500 millió rubel büntetés megfizetését kérte a vádlottra, akinek házi őrizetét 2018. január 27-ig meghosszabbították.

A vád szerint Uljukajev egy évvel ezelőtt a BRICS goai csúcstalálkozójának egyik szünetében kétmillió dollár „jutalmat” követelt Szecsintől azért, hogy a Rosznyefty akadálytalanul vásárolhatta meg a Basnyefty állami részvénycsomagját. Ez Szecsin verziója, aki előtte értesítette a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot, s a pénz átadása már egy operatív akció keretében zajlott. Az exminiszter ugyanakkor azt állítja, hogy a Rosznyefty vezére csapdába csalta, a cél a lejáratása volt, s szó sincs semmiféle korrupcióról. Bonyolítja az igazság kiderítését, hogy az ügy kulcsfigurája, Szecsin, akit a nyomozó hatóság háromszor is kihallgatott, eddig elfoglaltságára hivatkozva egyetlen idézésre sem jelent meg a bíróság előtt. Megfigyelők szerint azért, mert az ügy egyre kínosabb a számára.

Elemzők úgy látják, Szecsint mindenekelőtt az motiválta Uljukajev lépre csalásakor, hogy helyre tegye a Rosznyeftyet az érintett privatizáció során rossz vevőnek nevező Uljukajevet. Mint megjegyzik, szélesebb értelemben az úgynevezett szilovikok – az olvasatukban a piaci értékek mögé bújva a korporatív érdekeket sértő – csinovnyikokkal, pontosabban a kormánynak a gazdaság irányításáért felelős liberális csoportjával szembeni erődemonstrációjáról van szó. Mindez persze nem menti fel Uljukajevet, aki átvette a pénzt tartalmazó táskákat, s miniszterként eleve elfogadhatatlan esti időpontban látogatta meg az állami olajvállalatot. Másrészről egyáltalán nem egyértelműek a vád bizonyítékai sem, s az események egész biztosan nem egészen úgy alakultak, ahogy ezt a mindenható Szecsin elképzelte. Már az sem tetszett neki, hogy a bíróság nem rendelte el az ügy zárt tárgyalását. Aztán problémák adódtak a pénz átadásakor Szecsin és Uljukajev között folyt beszélgetéssel is.  Egyrészt zavarta annak nyilvánosságra hozása, de ami ennél is kellemetlenebb, a felvétel nem bizonyítja egyértelműen a miniszter bűnösségét, de legalábbis nem kizárt a provokáció lehetősége.

A per gyors lezárásának esélye elillant, s így Szecsinnek már mind kínosabb megjelennie tanúként a bíróság előtt. Nem véletlen az sem, hogy az elnökválasztási kampány közeledésével a Putyin imázsára kínosan ügyelő Kreml érezhetően távolságot tart az ügytől. Közben a Rosznyefty a Basnyefty vételárának majdnem a felét visszakapta egy másik perben, amelyet még a 2014-es az államosítás előtti tulajdonossal, Vlagyimir Jevtusenkovval szemben nyert meg, ami azt sejteti, hogy a Rosznyefty elnökének hatalmi pozíciói továbbra is jók. Ez sem vigasztalhatja azonban meg eléggé Szecsint, hiszen végkimenetelétől függetlenül az Uljukajev-ügy már most megmutatta a korporatív érdekek érvényesítésének határát. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Szecsin túl messze ment, amikor félre akarta állítani az útjában álló minisztert, s átlépte azt a ki nem mondott vörös vonalat.

Elemzők szerint Uljukajevet nagy eséllyel bűnösnek találja a bíróság, a várható fellebbezés utáni végső ítélet, a büntetés nagysága azonban már alighanem az elnökválasztás után kialakuló erőviszonyok függvénye is lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.