Vészesen növekszik az elvándorlás Litvániából

A függetlenség kivívása óta a balti állam lélekszáma a negyedével csökkent.

Stier Gábor
2017. 12. 27. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtized alatt több mint félmillióan emigráltak a jobb élet reményében Litvániából. Az idén 54 ezren, a tavalyinál néhány ezerrel többen hagyták el az országot, s aligha vigasztal bárkit is, hogy ez a szám 2010-ben még nagyobb volt – akkor 83 ezren vándoroltak ki. Egyes városokat, mint például a 2000-es évek elején még 30 ezres Visaginast, lakosságának mintegy harmada hagyta el, s távozott nyugatra. A kis balti állam lélekszáma így az 1990-es 3,7 millióról az emigráció és az elöregedés következtében 2,8 millióra csökkent, ami ha abszolút számokban nem is, arányaiban azonban jóval komolyabb lakosságcsökkenés, mint amit más közép-európai országokban, akár hazánkban tapasztalunk. Egyes elemzők már az ország bizonyos régióinak kiüresedéséről beszélnek, s felhívják a figyelmet arra, hogy Litvánia esete nem egyedi, hiszen a szomszédos Lettország hasonló problémákkal küszködik.

Az ok a megnövekedett elvárások és a szomorú valóság közötti egyre nyilvánvalóbb különbség. Amint azt Boguslavas Gruževskis szociológus a Delfi.lt portálnak elmondta, az alacsony bérek űzik el a kivándorlókat, különösen a fiatalokat, akiknek eszük ágában sincs 500-600 eurós fizetésért dolgozni. Még a képzettséggel nem rendelkezők is minimum 1000 euróra számítanak, amire semmi esélyük. A professzor felhívja a figyelmet arra is, hogy Litvániában nincsenek igazán vonzó, jól fizető munkahelyek. A diplomások évente ezres nagyságrendben hagyják el az országot, s miután külföldön stabilizálják az anyagi helyzetüket, viszik magukkal a családot, s elcsábítják az ismerősöket is. Nerijus Mačiulis, a Swedbanka vilniusi részlegének vezető közgazdásza mindezt azzal egészítette ki, hogy a gazdaság hiába növekszik, ezt messze nem érzi mindenki a saját bőrén. A bérek lassan emelkednek, így a skandináv országokban egy ápolónő például ötször annyit keres, mint Litvániában. Ráadásul az árak emelkedése idén az egyik legnagyobb volt az EU-ban.

Különösen nehéz a vidéken lakók helyzete, így előttük két választás van. Vilniusban vagy Kaunasban keresnek munkát, illetve elhagyják az országot. Így a falvak már több helyen kezdenek elnéptelenedni, a kisvárosokban rohamosan növekszik a szociális egyenlőtlenség, romlik az infrastruktúra, s ezeket a helyeket a befektetők is elkerülik. A Reitingai című folyóirat kimutatása szerint bizonyos térségekben a lakosság száma a felére, harmadára csökkent, s mint a főszerkesztő Gintaras Sarafinas fogalmazott, demográfiai „sivatagok” alakulnak ki, ahol a népsűrűség a mongol pusztákét idézi, egy négyzetkilométerre 2-5 lakos jut csupán.

Mint arra több elemző is rávilágít, amennyiben a kivándorlókat nem sikerül hazacsábítani, 10-15 év múlva súlyos munkaerőhiánnyal, a szociális feszültség növekedésével, az életszínvonal látványos zuhanásával kell számolni Litvániában. A maradókra nagyobb adóteher jut, miközben nehézséget okoz majd a nyugdíjak kifizetése is. Egy felmérés szerint a szociális szférára a legnagyobb veszélyt a kivándorlás jelenti. Az elmúlt években 1000 lakosra 5,9 emigráns jutott, amely mutató a legrosszabb az Európai Unióban. Jelenleg nyugdíjasonként 2,8 munkaképes ember van az országban, ám a jelenlegi trend folytatódása esetén 2050-re ez 1,6-ra csökkenhet.

Az ismert közgazdász és parlamenti képviselő, Aušra Maldeikienė szerint a rendszer az összeomlás szélén tántorog, s már az ország versenyképességére is erősen kihat. A megoldást az üzleti környezet javításában, a bürokrácia csökkenésében, a pályakezdők elhelyezkedésének segítésében és az oktatás színvonalának növelésében látja. Ezen a téren tapasztalható is javulás, az eredmények azonban legfeljebb középtávon jelentkezhetnek.

E gondok nem csupán Litvániát sújtják, a szociális és gazdasági helyzetet tekintve azonban még a balti országok között is jól érzékelhető eltérés van. Az éllovas egyértelműen Észtország, ahol a nettó átlagkereset már meghaladja az 1000 eurót, míg Litvániában mintegy 300 euróval alacsonyabb. Az észteknél a nyugdíj jóval magasabb, 410 euró a litvánok 274 eurós átlagával szemben. Az okokat az indulási pozíciók közti eltérés mellett mindenekelőtt az üzleti környezet minőségében és az adózási morál különbségében látják a szakértők. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.