Zászló nélkül

Az oroszok olimpiai kitiltása csak másodsorban szól a sportról és annak tisztaságáról.

Stier Gábor
2017. 12. 11. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washingtonban felállva ünnepelnek, Kína hallgat, Moszkva megalázva érzi magát. A világsajtó fősodra a sport megtisztulása és a dopping visszaszorítása felé tett jelentős lépésként értékelte a döntést, amellyel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, és egyben kizárta a februári phjongcshangi téli játékokról. Orosz sportolók csak semlegesként, ötkarikás zászló alatt indulhatnak a játékokon. A NOB elverte a port Oroszországon, még ha nem is merte kitiltani az olimpiáról az utolsó emberig. Ezt a szakági szövetségek tiltakozása miatt sem tehette. Meg talán azért sem, mert ő maga is sáros, minthogy régóta tudott arról, mi zajlik az orosz kémcsövek körül. De tisztában van a kínai csoda hátterével is, ahogy azt is sejti, miért nehezedik rá akkora nyomás a világ első számú hatalma részéről. A sort folytathatnánk, ám száz szónak is egy a vége: álszent dolog most megtisztulásról beszélni.

Az államilag szervezett doppingolás vádja három, Amerikába menekült orosz, a botrányt kirobbantó futónő, Julija Sztyepanova, férje, Vitalij Sztyepanov, valamint a WADA moszkvai alegységét korábban vezető, szintén besározódott Grigorij Rodcsenkov vallomásain alapul. Ami messze nem bizonyító értékű, bár tény: orosz sportolók nagy számban buktak le, és a mintákba is bele-belenyúltak. De ha államilag szervezett doppingolásról van szó, akkor joggal merül fel, hogy hol voltak a sport tisztaságának védelmezői Peking előtt és után? A „kínai csoda” kapcsán a fenti három tanúhoz hasonlóan nyilatkozta 2012-ben az egykor több szakág sportolói mellett is dolgozó, Németországban menedéket kérő orvos, Hszüe Jin-hszian, hogy a kínai érmek „doppingba lettek áztatva”, és szerinte valamennyit vissza kellene venni. A doktornő ugyanolyan államilag ellenőrzött doppingolásról beszélt, ami miatt a NOB most kizárta az oroszokat, szavai nyomán mégsem pattant ki botrány. És akkor még nem beszéltünk az emberfeletti teljesítményre képes amerikai úszókról, az asztmás norvég sífutókról, a piszkos ügyeiket a jogi kiskaput kihasználva tömegével a lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbíróságra (CAS) beadott kérvényeikkel elleplező japánokról.

Menjünk tovább! Miért most lett ilyen szigorú a NOB Oroszországgal szemben? Sztyepanova és férje még 2010-ben feltárták a WADA-nak a titkukat, de akkor nem foglalkozott vele senki. Pedig egy még 2016-ban a BBC-nek adott interjújában a riói olimpiáról kizárt Sztyepanova keserűen megjegyezte: a széles nyilvánosságon kívül a sztoriról mindenki tudott. Ennek ellenére Thomas Bach NOB-elnök ott feszített Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz államfő mellett.

Majd egy hónappal később Oroszország elcsatolta a Krímet. Bár ennek semmi köze a sporthoz, ám aligha húzták volna rá az oroszokra később a vizes lepedőt, ha nem éleződik ki végletesen Moszkva és a Nyugat viszonya. Tény, hogy 2014 után hirtelen egyre sárosabb lett az ottani sport is. Egyik pillanatról a másokra felbukkant a tiltott szerek listáján a szívbajokra a fél ország által szedett meldonium, majd jött az államilag szervezett doppingolás vádja, végül pedig a kitiltás. Az orosz elnökválasztás elé időzítve, újabb és újabb pozitív mintákat felmutatva a Putyin indulásáról szóló döntést megelőző hónapban.

A történet csak másodsorban szól a sportról és annak tisztaságáról. Elsősorban inkább arról szól, hogy helyre kell tenni a Nyugat szemében túlságosan is öntudatossá vált Oroszországot. Keményen kell büntetni. Nemcsak a doppingért, hanem a Krímért és a megnövekedett ambícióiért is. Az orosz zászló nélküli olimpia ráadásul alkalmas arra, hogy az ország az önbecsülésében érezze megbántva magát. A nemzeti érzelmek felkorbácsolásával hibára is lehet kényszeríteni. Egy ilyen hiba pedig törést okozhat az eliten és a társadalmon belül is. Valljuk be, sokan szeretnék ezt épp ezekben a hónapokban.

Kapóra jött, hogy a magára találó Oroszország szokás szerint a sport terén is meg akarta mutatni nagyságát. Főképp 2014-ben, otthon, az ország nemzetközi imázsa szempontjából sem elhanyagolható szocsi olimpián. Nem Moszkva az első, aki rendezőként belehajszolta magát az eredményesség kizárólagosságába. Ilyenkor a teljesítménykényszerben lévő bürokrácia is túlbiztosítja magát, ahogy a sportoló is duplán akar bizonyítani. Az orosz sportot kétségkívül erősen beszennyezte a dopping. Ezt elismerik a vezetők is. Nem véletlen, hogy még 2016-ban „levették” posztjáról Jurij Nagornih helyettes sportminisztert, illetve felfelé buktatták Vitalij Mutkót. De az sem véletlen, hogy a Kreml most csillapítani igyekszik az indulatokat, és nem a bojkottra játszik.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy csak orosz sportolók fognak hiányozni Phjongcshangból. Erről azonban már nem a NOB dönt. Hanem Kim Dzsongun.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.