A digitalizáció veszélyeire figyelmeztet az orosz pátriárka

Kirill a szabadságot félti, miközben az orosz kormány milliárdokkal élénkítené az it-szektor fejlődését.

Stier Gábor
2018. 01. 11. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre jobban aggódik amiatt az Orosz Ortodox Egyház, hogy a gazdaság digitalizálása korlátozza az ember szabadságát. Erről Kirill pátriárka beszélt a Rosszija 1 csatornának adott karácsonyi interjújában.

„A digitalizálás kétségkívül hatékonyabbá teszi a döntéshozatalt, s ez nagyon jó dolog. Ott van azonban a biztonság kérdése, valamint az, hogy a technológia fejlődése képes totálisan korlátozni a szabadságot, ez viszont nyugtalanító” – fogalmazott a pátriárka. Mint elmondta, nemcsak arra gondol, hogy rossz szándékú emberek visszaélhetnek a digitális technológiával. „A technológia fejlettsége mellett a lélek emelkedettsége legalább olyan fontos” – figyelmeztetett az orosz egyház feje. Példaként azt említette, hogy sokan már teljesen elfelejtenék a készpénzt, és sürgetik az áttérést a bankkártyákra. „És ha a történelmi fejlődés egy pontján ezekhez a kártyákhoz csak a lojalitásért cserébe kaphat valaki hozzáférést, akkor mi lesz?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy ezekre a veszélyekre az egyház teljes hangerővel figyelmeztet.

Korábban, még a nyáron Szocsiban, az ifjúsági világtalálkozón fiatalok előtt beszélve Vlagyimir Putyin orosz elnök is figyelmeztetett a robotizáció és a digitalizáció jelentette biztonsági kihívásokra, ám egy pillanatra sem kérdőjelezte meg a jövőjét. Oroszország halad a korral, s ebben a szellemben a kormány it-szektorért felelős bizottsága december közepére kidolgozta a Digitális gazdaság elnevezésű programot, amely január elsejével el is indult. A 2024-ig tartó program tervezett költsége 520 milliárd rubel, amelyből mintegy 150 milliárdot a költségvetés, 300 milliárdot a nagyvállalatok biztosítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.