Celebek, „vörös báró” és „régi motorosok” Putyin kihívói

Az orosz hatalom legitimációjának gyengítésére törő Nyugat segíthet felrázni a társadalmat az elnökválasztásra.

Stier Gábor
2018. 01. 13. 6:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győztest már most ki lehetne hirdetni, Vlagyimir Putyin ugyanis jelenleg maga Oroszország. Bár a Krím visszatérése teremtette hazafias lelkesedés a gazdasági gondok növekedésével csendesedik, népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Ennek ellenére a Krímnek a nemzeti egységet szimbolizáló visszatérésének évfordulójára, március 18-ra kiírt elnökválasztásnak van tétje. Az előtte tornyosuló feladatoknak megfelelő bizalmi tőkével tud-e nekivágni Putyin a negyedik, nagy eséllyel utolsó elnöki ciklusának? Lesz-e Pavel Grugyinyinból új Zjuganov, azaz a kommunista párt marad-e „őfelsége ellenzékének” vezető ereje? Helyettesítheti-e a rendszeren kívüli ellenzék jelenlegi vezetőjét, a választásokból büntetett előélete miatt kizárt Alekszej Navalnijt a celeb Kszenyija Szobcsak? S a választások Oroszországon túlmutató tétje, hogy képes lesz-e gyengíteni Putyin legitimációját a karmait láthatóan erre élező Nyugat.

A jelölések határideje péntek éjfélkor lezárult. A legutolsó állás szerint 69-en jelentették be, hogy indulni kívánnak az elnökválasztáson. Mint Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke elmondta, a benyújtott dokumentumok alapján 23 párt- és 46 független jelölt kíván megmérkőzni az elnöki posztért. A bizottság öt napon belül bírálja el a jelentkezéseket, és a jelölteknek a hónap végéig van idejük arra, hogy összeszedjék az induláshoz szükséges, a független aspiránsok esetében 300 ezer, a pártok képviseletében jelentkezőknél 100 ezer támogatói aláírást.

A névsor meglehetősen színes, és első pillantásra feltűnő, hogy a szokásosnál jóval több közöttük a nő. Bejelentkeztek a régiek mellett olyanok, akik karrierjük építésére használják a kampányt, de olyan csodabogarak is, akik egyike például ragaszkodott ahhoz, hogy 22 óra 22 perckor regisztrálja magát. A „régi motorosok” közül ott van az aspirálók között Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták populista vezetője, a valóban liberális Jabloko képviseletében Grigorij Javlinszkij vagy a már elfelejtett, de egyáltalán nem újonc vörös patrióta, Szergej Baburin.

A figyelem azonban inkább az új arcokra irányul. Elsőként Kszenyija Szobcsakra. Nem véletlenül, hiszen eleve egy ismert celebről van szó, aki nem mellesleg a Putyin által rendkívül tisztelt egykori szentpétervári polgármester, Anatolij Szobcsak lánya. A sajtóban Putyin keresztlányának, a Kreml projektjének is nevezik, hiszen az ellenzéki, de a hatalom köreiben jártas újságíró indulása ajándék a hatalomnak, ugyanis Putyinra nem veszélyes, ám vérfrissítést jelent a kampányban: a fiatalok megszólításával néhány százalékkal emelheti a részvételi arányt. A nyugati sajtó igazi kedvencének, ám a hatalom egyes köreivel is időről időre összejátszó Navalnijnak a szavazóit azonban legfeljebb részben csábíthatja magához, hiszen ők alighanem hallgatnak majd a blogger bojkottfelhívására. A nők egy részét viheti az urnákhoz a másik tévés újságíró, zenész, gyerekét egyedül nevelő Jekatyerina Gordon, míg a bizniszt képviseli az üzleti szféra ombudsmanja, Borisz Tyitov. A „vörös báró” Pavel Grugyinyin legfőbb célja, hogy ne előzze meg Zsirinovszkij, ám mivel későn indult, a régi kommunisták is csak fél szívvel támogatják, ez nem lesz egyszerű feladat.

Putyin számára ez már régen nem tét. A Kreml a 70 százalékos részvétel melletti hasonló arányú győzelemmel lenne elégedett, ám ez egyelőre nem tűnik reálisnak. A részvételi arány 60 százalék fölé tornászása ugyanis már a támogatottság csökkenésével járhat. Putyin fő ellenfele jelenleg az apátia mellett az újabb szankciók időzítésével legitimációjának rombolására készülő Nyugat. S mivel az orosz közvélemény már a téli olimpia körüli botrányt is a hidegháború számlájára írja, a túlzott nyomásgyakorlás éppen hogy felsorakoztatja az oroszokat Putyin mögé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.