A szankciók ellenére jutott szibériai gáz Amerikába

A piac felülírta a politikát: jogi ügyeskedéssel kerülték meg az akadályokat; Új-Anglia veszi a drága energiahordozót.

Stier Gábor
2018. 02. 26. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még január végén történt, hogy az Engie francia energetikai konszern brit kikötőből indult Gaselys nevű tankere cseppfolyósítottgáz-rakományával befutott a bostoni kikötőbe. A sajtó már önmagában ezen is meglepődött, hiszen az Egyesült Államokat mindenki a gáz exportőreként és nem importőreként tartja számon. Emellett még azon is felkapta mindenki a fejét, hogy a Gaselys orosz gázt szállított Amerikába, amely éppen ki akarja szorítani a Gazpromot az európai piacról. Joggal vetődik fel ezek után a kérdés: hogyan importálhat az egyik legnagyobb gázkitermelő Egyesült Államok folyékony földgázt (LNG), ráadásul a szankciók ellenére orosz eredetűt?

„palagáz-forradalom” után ugyanis már csak szükségleteinek három százalékát, évi két és fél milliárd köbmétert fedez a cseppfolyósítottgáz-importjából az Egyesült Államok. Az LNG elsősorban Trinidad és Tobagóból érkezik, s az import döntő hányadát a Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island és Vermont államokat magában foglaló New England (Új-Anglia) régióban használják fel. Ebben a térségben a gázvezetékek infrastruktúrája gyengén fejlett, így ezen az úton nem tudnak eljuttatni elegendő gázt. Különösen csúcsidőben mutatkozik hiány, így a mostani nagy hidegek idején Új-Anglia régiója vált a világ legdrágább gázpiacává. A beszerzési árak itt az egekbe szöktek, 6300 dollárt adtak ezer köbméter gázért, ami huszonötszöröse az európai átlagnak. Sőt Európa hasonló, télen a cseppfolyósított gázra támaszkodó régióinak árait is jelentősen meghaladta. A dél-franciaországi gázelosztónál ugyanis január elején „mindössze” 600 dollárt adtak ezer köbméterért. Érthető hát, hogy eladók ilyenkor, a nagy haszon reményében rástartolnak ezekre a régiókra. Így tett az Engie is, amikor New Englandot célozta meg a gázzal. Mint a Bloomberg hírügynökség emlékeztet, utoljára 2014-ben fordult elő, hogy az Egyesült Államok Európából vásárolt cseppfolyósított gázt, akkor Spanyolországból indultak tankerhajók az Atlanti-óceán túloldalára.

A jelenlegi, Oroszország elleni szankciókkal is terhelt nemzetközi helyzetben is a piaci szükség miatt került éppen orosz gáz Amerikába. Ráadásul valójában orosz gázmolekuláról van szó, nem orosz gázról. Az Engie ugyanis a malajziai Petronastól vette az energiahordozót, amely az Északi-sark körüli Arktiszról vitte el azt Nagy-Britanniába. Így ennek a gáznak jogi értelemben már semmi köze sincs a kitermelő orosz Novatekhez. Így pontosan fogalmazott a kérdéses szállítmány kapcsán Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter, amikor orosz molekulákról, de nem orosz gázról beszélt.

Jó hír ez a kitermelőknek és a fogyasztóknak, hiszen úgy tűnik, hogy a szénhidrogének piacán a származási helynek ma már egyre kisebb a jelentősége az árhoz képest. Persze nem könnyű ezt elhinni akkor, amikor az Egyesült Államok – nem csak piaci megfontolásból – igyekszik kiszorítani az orosz gázt Európából. Ez éppen az árak és az LNG-infrastruktúra fejletlensége miatt elképzelhetetlen ugyan, ám tény, hogy az amerikaiak nyomására az Európai Unió a piaci szabályok tiszteletben tartására szólítja fel a Gazpromot, illetve feszültséget okoz az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat II. vezeték építése is.

Bár az államok és a politikusok nemegyszer fegyverként próbálják használni az energiahordozókat, a nagy cégek már egyre jobban alkalmazkodnak a piac szabályaihoz, az amerikai politikusok pedig a hideghez. Így a 2014 óta hivatalosan nemzetközi szankciók alá eső, az orosz Novatek, a francia Total és a kínai National Petroleum Corporation vállalatok közös tulajdonában álló Yamal LNG orosz nagyvállalat által kitermelt gázmolekulák némi jogi ügyeskedéssel eljuthattak Bostonba.

Felminősítették Oroszországot

Visszaemelte az orosz államadósság besorolását a befektetésre ajánlott kategóriába a Standard & Poor’s hitelminősítő cég. A BBB mínusz osztályzatot jelentő kedvező döntést azzal indokolta, hogy a moszkvai vezetés helyes szakpolitikai intézkedésekkel válaszolt a nemzetközi szankciókra és a csökkenő nyersanyagárakra. Az intézményi befektetők szempontjából Oroszország tehát ismét befektetésre ajánlott szuverén adósnak számít, miután a Fitch hitelminősítő eddig is ebben a kategóriában tartotta nyilván az országot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.