Az államiság visszaállításának a 100. évfordulóját ünnepli Litvánia

Európa egykori nagyhatalma koncerttel, felvonulással, tábortüzekkel emlékezett önállóságának a visszaszerzésére.

Stier Gábor
2018. 02. 16. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egykor a lengyelekkel közösen Európa legnagyobb területű államát alkotta, ma a kontinens egyik kisállama Litvánia. A balti ország ebben az évben államiságának 1918-as visszaállítását ünnepli. A 100. évfordulón Vilniusban a régió államfőinek, vezető politikusainak a részvételével tartottak megemlékezést. A város, amely egész évben rendezvények sorával ünnepel, az évfordulóra az óváros utcái felidézték a 20. század elejének a hangulatát. A központban koncertet, ünnepi vonulást tartottak, s a szabadság visszaszerzését idézve száz tábortűz gyulladt fel. A függetlenség ünnepe Litvániában már csak azért is kiemelt ünnep, mert az ország csak az elmúlt évszázadban kétszer szerezte vissza az önállóságát. Így február 16-án az államiság 1918-as visszaállítását, március 11-én pedig a függetlenség 1990-es visszaszerzését ünnepli. Mindkét alkalommal Oroszország, illetve a Szovjetunió fennhatósága alól sikerült kiszabadulnia a kis balti népnek.

A Litván Nagyfejedelemség megalakítása az 1263-ig uralkodó Mindangar (más néven: Mindaugas) fejedelem nevéhez fűződik a XIII. században, bár az országot már a IX. században is említik Litva néven. Mindangar egyesítette a balti nyelvet beszélő törzsek jelentős részét, majd hódításokba kezdett, és hatalmas – ma Belaruszhoz és Ukrajnához tartozó – területeket foglalt el. A litván hódítások nyomán a jelentős részben még pogány balti nép hatalmas birodalmat hozott létre Kelet-Európában. Mint történelmi összeállításában a National Geographic arra emlékeztet, ez volt az utolsó jelentősebb európai állam, amely még nem vette fel teljes egészében sem a római (katolikus), sem pedig az ortodox hitet.

A lengyelekkel való összefogás régóta napirenden volt a térségben. Mindangar fia, Gedimir (1316–1341, más néven: Gediminas) már közeledett a lengyelekhez, miközben a mai Ukrajnában megerősítette állásait. A XIV. század közepére Litvánia immár a Balti-tengertől a Fekete-tengerig húzódó óriási birtokokat mondhatott magáénak, hozzá tartozott Kijev, Csernyigov és Volhínia, sőt, legnagyobb kiterjedése idején a Krím félszigetig nyúlt az állam területe. Később, a XVII. században átmenetileg ismét hasonló nagyságúvá vált Litvánia, de ekkorra már szinte összeolvadt ez az állam a lengyelek királyságával.

1385-ben létrejött a perszonálunió Lengyelország és Litvánia között. A két országban is uralkodóvá vált Jagelló (Jogaila) litván nagyfejedelem Lengyelországban II. Ulászló néven kormányzott. Az egyre hatalmasabb lengyel–litván birodalom csakhamar a német lovagrenddel találta szemben magát. 1410-ben aztán a lengyel–litván–orosz csapatok a grunwaldi csatában legyőzték a német lovagokat, és ezzel megóvták saját országaikat is. A lengyel–litván állam azonban a széttagolt nemesi köztársaság, a kiskirályok belső torzsalkodása, a külső hatalmak egyre növekvő befolyása után nem bírta fenntartani magát. A nagyhatalmak, Poroszország, Ausztria és Oroszország a XVIII. század utolsó harmadában háromszor is felosztották egymás között Lengyelországot, így a történelmi Litvánia túlnyomó része 1795-től Oroszországhoz került.

Litvánia ezután 1917-ig az Orosz Birodalom részét képezte, ám az első világháborúban a németek 1915-ös előrenyomulása és az 1917-es oroszországi polgári és bolsevik forradalmak hatására a balti állam önállósulni kezdett. Az ország területe 1915-től gyakorlatilag német megszállás alatt volt. 1917-ben Litvánia Németországgal szövetséget kötve kikiáltotta függetlenségét és mint alkotmányos monarchia folytatta önálló létét. Királlyá az addigi Vilmos herceget választották.

1918. február 16-án aztán kihirdették a Litvánia függetlenségéről szóló törvényt. Ez az aktus gyakorlatilag az államiság helyreállítását jelentette, és ezt ünneplik ma is litvánok minden február 16-án. A litván államot az elsők között Németország ismerte el, de 1920-ban már Szovjet-Oroszország is. Magyarország 1922. július 30-án létesített diplomáciai kapcsolatot Litvániával s ismerte el a függetlenségét. 1923. május 24-én a tallinni (észtországi) magyar követség ügyvivőjét, Jungerth-Arnóthy Mihályt az akkori litván fővárosban, Kaunasban is akkreditálták.

A Molotov–Ribbentropp-paktum Litvániát szovjet befolyási övezetté nyilvánítja, s a szovjet–litván segítségnyújtási egyezmény engedélyezi, hogy a szovjetek katonai bázisokat hozzanak létre a balti országban. Még 1940-ben a szovjet csapatok be is vonulnak az országba. Egyre nő a szovjet befolyás, mire 1940. július 21-én kikiáltják a szovjet köztársaságot, tanácsköztársaságot, amely 1940. augusztus 16-án felvételét kéri a Szovjetunióba. 1941 júliusában a németek – a Szovjetunió megtámadása után – elfoglalták az országot, és létrehozták a balti államokból és Belorussziából az „Ostland” nevű tartományt Riga (ma Lettország fővárosa) központtal. 1945-ben a szovjet hadsereg felszabadította Litvániát, és ekkor kezdődött tulajdonképpen a szovjet „élet” az országban. Majdnem negyvenöt éven át a kommunista uralom jellemezte Litvániát. 1989-ben azonban, a gorbacsovi reformok hatására, elsőként a Szovjetunió területén, Litvániában indult meg a demokratikus mozgalom. Vytautas Landsbergis nacionalista, konzervatív politikus már 1988–89-ben dinamikus szervezőmunkát fejtett ki a népfront jellegű Sajudis mozgalom fellendítéséért. 1990 februárjában a legfelső tanácsi választásokon a Sajudis győzött. Landsbergis lett a legfelső tanács elnöke, majd március 11-én kikiáltották az ország függetlenségét. Ezt a napot a függetlenség visszaszerzésének napjaként ünneplik a litvánok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.