Oroszországban újra a nemzeti büszkeség jelképe lett a hadsereg

Egy kutatás szerint 64 százalék adná katonának gyermekét. Felerősödött a „férfiak napjává” silányult ünnep hazafias jellege is.

Stier Gábor
2018. 02. 23. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországnak két barátja van: a hadsereg és a flotta. III. Sándor cár mondását manapság ismét egyre többet emlegetik Oroszországban. Különösen sokszor jön ez szóba ma, a haza védelmezőinek a napján. Február 23. eredetileg a Vörös Hadsereg 1918-as létrehozásának évfordulója volt, amely az idővel egyre inkább kezdett átalakulni a „férfiak napjává”, amely nem mellesleg a nőnaphoz hasonlóan kiváló ürügy a vodkázásra.

Az utóbbi években azonban ismét megerősödött a második világháború óta kiemelt ünnep hazafias jellege.

Szíria és a Krím új értelmet adott a hazát védelmezők napjának.

Egyre inkább újra a nemzeti büszkeség egyik jelképe. Valerij Fjodorov, a legnagyobb orosz közvélemény-kutató intézet, a VCIOM igazgatója emlékeztet arra, hogy a hadsereg mindig is kiemelt szerepet töltött be az orosz társadalomban, ám ma évről évre népszerűbb. Tavaly már a megkérdezettek 64 százaléka adná a gyermekét katonának.

Ilyenkor nemcsak a katonákat, hanem a veteránokat is köszöntik, és koszorúkat helyeznek el a katonai temetőkben. A családban, a munkahelyeken, az iskolákban felköszöntik a felnőtt férfiakat és a fiatalokat, a hon leendő védelmezőit.

Mert, mint egy orosz mondás tartja, aki nem akarja etetni a saját katonáját, az az idegenét fogja etetni.

A katonaság megítélésének változása hosszú folyamat eredménye. Kezdődött azzal, hogy 2008-ban egy évre csökkentették a sorkatonai szolgálatot. Ezzel párhuzamosan javultak a körülmények is. Átalakult például az étkeztetés rendszere, de jobban odafigyeltek az erőszakos túlkapásokra, az újoncok csicskáztatására is. Így érezhetően csökkent a félelem a behívótól.

Közben 2014-től a hadseregben egyre látványosabban jelenik meg a modern technika, a katonák fellépése pedig mind imponálóbbá vált az oroszok szemében. A krími és a szíriai fellépés után megnőtt a hadsereg presztízse. Egyre többen tekintenek rá büszkeséggel. Az oroszok ma a felmérések szerint ellentétben a gazdasági és szociális helyzettel vagy a technológiai fejlettséggel, kimondottan büszkék az ország önálló külpolitikai irányvonalára, a történelmére, a kultúrájára és a hadseregére.

Kimondottan jót tesz a megítélésnek az is, hogy a hadseregnek Oroszország két legnépszerűbb politikusa, a főparancsnok Vlagyimir Putyin és a védelmi miniszter Szergej Sojgu ad arcot. Emellett a „forró pontokon”, így Szíriában harcolókra immár mint hősökre nézhetnek fel sokan.

S ezen az imázson az állami propagandának is köszönhetően a halálos áldozatok sem változtattak lényegesen. 

Sőt, a hősi halottakról utcákat neveznek el. A szíriai hadműveletek alapvetően a modern hadsereg imázsát erősítik. Nem véletlenül, hiszen Moszkva a művelet során mintegy 162 különböző fegyvert próbált ki.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a hadsereg az egyik legnagyobb munkaadó. Itt nemcsak magára a szervezetre, hanem a hozzá kapcsolódó hadiiparra is gondolni kell, amely önmagában mintegy 2,5–3 millió embernek ad munkát, azaz a gyáripari állások mintegy 20 százalékát teszi ki Oroszországban. Ez bizony már szociális és politikai kérdés is. 

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy az egyre több külső konfliktusba belekeveredő Oroszországban miért nem félnek a háborútól. Ez 2015-ben a Donbaszban kibontakozott háború idején és a Szu–24-es lelövésekor, az orosz–török viszony kiéleződésekor reális veszélyként merült fel, aztán a szíriai sikerek megfordították a helyzetet. Ráadásul a hatalom nagyon figyelt a társadalom hangulatára, így csökkent a feszültség a Donbaszban, és megkezdődött a csapatkivonás Szíriából. Ma az oroszok figyelme a külvilágról ismét egyre inkább befelé, a gazdasági és szociális gondok felé fordul.

Eközben a világban egyre jobban tartanak az orosz hadseregtől. Az utóbbi időben kétségkívül felgyorsult modernizáció,

a megnövekedett költségvetés ellenére azonban a nyugati sajtó erősen eltúlozza, pontosabban tudatosan felerősíti az orosz veszélyt.

Oroszország 2018 és 2027 közötti időszakra szóló állami program keretében tényleg 20 ezer milliárd rubelt költ fegyverrendelések megvalósítására. Csakhogy ez a nagyjából 355 milliárd dollár alig több mint az éves – Kína, Oroszország, Franciaország, Japán, Indiai és Szaúd-Arábia együttes költését kitevő – amerikai költségvetés fele.  Míg az éves amerikai katonai költségvetés 2018-ra 700 milliárd dollár, addig az orosz 46 milliárd, a GDP 2,8 százaléka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.