Moszkva és a Nyugat: nem lesznek reformok, ha tovább éleződik a szembenállás

Putyin beszédének második része a francia szakértő szerint kizárja az elsőt. Interjú.

Stier Gábor
2018. 03. 04. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meglepte Putyin beszéde?
– Igen. És minden bizonnyal az éves üzenet első részét írókat is váratlanul érte a második rész. A beszéd második részén ugyanis információk szerint egész más csapat dolgozott, s ennek tartalma csupán az utolsó pillanatban derült ki. Így aztán két üzenet hangzott el. Az egyik, a beszéd utolsó negyven perce a Pentagonnak, míg a most háttérbe szoruló első, a modernizáció útjait, a gazdasági és szociális helyzetet elemző rész az oroszoknak szól. Ez utóbbiból visszaköszönnek Alekszej Kudrinnak és más liberális gazdasági szakértőknek a nézetei. A kérdés most az, hogy e két, egymással szöges ellentétben álló üzenet közül melyik dominálja majd Putyin negyedik elnöki ciklusát. Ez azonban csak a választások után dől el. Árulkodó lehet a kormány átalakítása, mindenki felfigyelt ugyanis arra, hogy az elnök háromszor is új kormányt emlegetett. Ez feltételezi Dmitrij Medvegyev miniszterelnök esetleges távozását is.

– Beszéljük egy kicsit a keveset emlegetett, ám nagyon érdekes első részről. Ez alapján merre indul el Oroszország?
– Ezt találgatja most Moszkvában mindenki. Az üzenet első része ugyanis modernizációs, liberális: a bürokrácia leépítését, a növekedés felgyorsítását, a szabadság kiterjesztését irányozza elő. Ez alapvető irányváltást jelez. Ott van azonban a fegyverekről szóló második rész, amelyet láthatóan nem egyeztettek az első rész készítőivel. Nagy kérdés, hogy a modernizáció hogyan egyeztethető össze az Amerikával konfrontálódó politikával.

– Van olyan, ami nem hangzott el, amiről még beszélni kellett volna?
– Talán a hangsúlyoknak kellett volna világosabban kirajzolódniuk. S még egyszer, a fő kérdés, hogy ez hogyan áll meg a harcias, a tizenegy évvel ezelőtti müncheni beszédre emlékeztető második rész mellett.

– Mivel magyarázható a kettősség? Maga Putyin is két malomkő között őrlődik?
– Az orosz jövőt felvázoló rész logikus. Ezek a kihívások megkerülhetetlenek. A fegyverkezésről szóló rész egyértelmű üzenet Amerikának, és mintha reagálás lenne a nemrég bejelentett nukleáris doktrínára. Valamiféle alku ajánlata körvonalazódik belőle, ám egyelőre nem világos, hogy miért éppen most hangzott el. Egyáltalán nem nevezném elnökinek. Különösen értelmezhetetlen a jövő útjainak felvázolása után. Inkább illik ez a számítógépes illusztrációkkal megspékelt bemutató egy vezérkari főnökhöz. Oroszország útját az határozza majd meg, hogy a beszéd melyik része kerekedik felül.

– Igen, az egyik üzenet agyoncsapja a másikat
– Így van, ezért aztán egyelőre senki nem érti.

– Milyen a francia fogadtatás?
– Egyértelmű. A fenyegető, a katonai szembenállás kiéleződését sugalló részt hallotta meg belőle Párizsban mindenki, és azt a meggyőződést erősíti, hogy Putyin háborúra készül.

– Tényleg fenyegeti a világot Oroszország?
– A katonai szakértők azért nem igazán hisznek a fenyegetés komolyságában. Inkább a jelzés a lényeg. Azt kell megfejteni, hogy mit akart üzenni Putyin. Ez azonban az orosz–amerikai tárgyalások részleteinek ismeretében lenne igazán érthető. De köze lehet Észak-Koreához vagy Iránhoz is. Mindenesetre felülírja az első rész üzenetét. Azt gondolom, hogy a gazdasági növekedésre, a szegénység visszaszorítására, a reformok felgyorsítására kellene koncentrálni. Ez azonban elképzelhetetlen, ha a Nyugat és Oroszország között még inkább kiéleződik a szembenállás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.