Rendszerbe volt kódolva a kemerovói tragédia

Kemerovóban még füstölög a kiégett pláza, miközben az oroszok felelősökért kiáltanak.

Stier Gábor
2018. 03. 30. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ég a ruhánk! Szeretlek benneteket! Legyetek jók! – ezekkel az sms-ben küldött szavakkal búcsúzott el a szüleitől Marija, aki a pláza negyedik emeletén az egyik moziteremben rekedt. A tizenhárom éves lányt kimentették, ám már nem tért magához, és másnap a kórházban meghalt. – Nem nyílnak az ajtók, nem kapok levegőt. Mondd meg anyukámnak, hogy szeretem! – zokogott a telefonba Viktorija, aki a nagynénjét tudta az utolsó pillanatban felhívni. Ő sem élte túl a tragédiát.

Tatyjana Darszelija angolt tanított a kemerovói 17-es gimnáziumban. Azon a végzetes vasárnapon, ő is plázába ment tizennégy éves lányával. Amikor kitört a pánik, kituszkolta Jelenát az égő épületből, s hallva a moziból a gyerekek kétségbeesett sikoltozását, elindult a negyedikre. Már csak holtan hozták ki a pokollá vált épületből.

Anna, aki a szüleivel érkezett a Zimnyaja visnya bevásárlóközpontba, valamit hallott, de a sziréna csak nagyon halkan szólt. Nem telt el öt perc, s az egész plázát elöntötte a sűrű füst. „Amikor kiértünk az épületből, három tűzoltóautó volt ott. Az egyik víz nélkül érkezett, a másik kettőnek a létráival volt baj, így nem tudtak segíteni a felső emeletek ablakain át menekülni igyekvőknek” – emlékezik vissza Anna édesanyja, Jelena.

Az édességüzemből bevásárlóközponttá alakított épület eleve nem volt alkalmas ennyi ember fogadására. Ráadásul a tűzjelző nem működött megfelelően, a biztonsági őrök többsége nyugdíjas volt, a vészkijáratokat zárva tartották, és még a mozik ajtait is rázárták a bent lévőkre. A lángokban legalább hatvannégy ember vesztette életét, köztük több mint negyven gyerek, tizenkét sérültet pedig kórházban ápolnak. A vizsgálatok kiderítették, hogy a tűz a negyedik emeleten lévő trambulintól terjedt el, és nagy eséllyel rövidzárlat okozta. Arra is hamar fény derült, hogy a pláza megnyitása óta a hatósági ellenőrzés finoman szólva is laza, formális volt.

A tragédia, különösen a gyerekek halála nemcsak Kemerovót, de egész Oroszországot sokkolta. A gyász, a fájdalom azonnal a helyi vezetés ellen fordította a lakosságot, s a város központjában összegyűlt emberek Aman Tulejev kormányzó és Ilja Szeregyuk polgármester leváltását követelték, Moszkvában pedig Alekszej Navalnij ellenzéki politikus Vlagyimir Putyin elnök támadására használta a tragédiát. Az eset azonnal felszínre hozta a politikai rendszer rugalmatlanságát, az empátia hiányát, a társadalom mélyén gyűlő indulatokat és - felidézve Kurszk tragédiáját vagy a Dubrovka színházban történteket - a hatalommal szembeni bizalmatlanságot is. Bizonyíték ugyan nincs rá, de hamar elterjedt például, hogy az áldozatok száma jóval nagyobb, s a helyi temetőben kétszáz sírt ástak. Érezve a tragédia súlyát és a problémákat, azonnal Kemerovóba utazott Vlagyimir Putyin is, és láthatóan megrendülve a történtek jogi útra terelését, a felelősség megállapítását követelte. Erősíthette volna ugyanakkor a bizalmat, ha az államfő kiáll a téren gyülekezők elé, és nem csak a képviselőikkel találkozik.

A történtek rávilágítanak a hatósági ellenőrzés rendszerének szétesésére, az építési szabályok ellentmondásosságára, így a terrorizmus elleni harc és a tűzvédelem szempontjainak ütközésére, valamint az e területen is veszélyesen burjánzó korrupcióra is. Az elemzések felhívják a figyelmet arra, hogy a kemerovóihoz hasonló tragédiák Oroszországban bárhol megismétlődhetnek. És nemcsak a szabályozás hiánya miatt, hanem mert ez valahol a rendszerbe van kódolva. Mint azt sokan megállapítják, az ehhez hasonló esetek könnyen a hatalom ellen fordíthatják a társadalmat. S bár Putyin támogatottsága egyértelmű, nem lehet nem észrevenni, hogy a politikai rendszer is megtisztulásra, megújulásra szorul. Nemcsak a korrupciót kell visszafognia, de rugalmasabbá is kell válnia ahhoz, hogy hatékonyabb és versenyképesebb, Oroszország pedig élhetőbb legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.