A plázatűz utáni népharag elsodorta az „örökös” kemerovói kormányzót

Hogyan vált egyik pillanatról a másikra vállalhatatlanná Aman Tulejev, a népszerű néptribun?

Stier Gábor
2018. 04. 02. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint két évtizede irányította a Kuznyecki-medencét, a Kuzbasszt, a kemerovói plázatűz után egy héttel mégis lemondani kényszerült az egyik legnépszerűbb orosz kormányzó. A hetvenhárom éves Aman Tulejev a tragédia miatt rá nehezedő morális teherre hivatkozva maga nyújtotta be a lemondását Vlagyimir Putyinnak, aki azonnal el is fogadta. Az igazsághoz tartozik, hogy a Kemerovói területet kormányzóként már 1997 óta irányító Tulejevnek aligha maradt más választása. Néhány napja még nem volt hajlandó a lemondását követelő tüntetőkkel találkozni, s a városba látogató elnöktől kért bocsánatot a tragédiáért. A Kreml azonban láthatóan nem bocsátott meg, s elküldte a selyemzsinórt. A kormányzói teendőket Tulejev közelmúltban kinevezett helyettese, Szergej Civiljov látja el, aki a hatvannégy áldozatot követelő plázatűz után előbb piárolással vádolta meg a város főterén tiltakozókat, majd térdre borult előttük.

Tulejev az orosz politika nagy öregje, s Kemerovo mindenható urának számított. Legutóbb, 2015-ben 92,13 százalékos részvétel mellett 96,69 százalékos többséggel már negyedik alkalommal választották kormányzóvá. A Levada-központ nevű közvélemény-kutató cég egy tavalyi felmérése szerint – a gubernátorok közül egyedüliként – a hat leghitelesebb orosz politikus közé tartozott. Figyelmeztető lehet sokaknak, hogy most egyik pillanatról a másikra porladt szét a plázatűzben a népszerűsége.

Tulejev nem tősgyökeres kuzbasszi, nem dolgozott a régió kulcságazatának számító szénbányászatban sem, igazi néptribunként mégis meghódította a Nyugat-Szibéria déli részén fekvő Kuznyecki-medencét. Szülei hétéves korában költöztek a gyorsan iparosodó vidékre, ahol Tulejev a vasúttársaságnál emelkedett jó két évtized alatt a vezetői posztig. Országosan a nyolcvanas évek végén a bányászok érdekeinek védelmezőjeként lett ismert. A nagypolitikába is ezután robbant be, s 1990-től párhuzamosan ívelt felfelé karrierje a helyi és az országos politikában. Az 1991-es elnökválasztáson 6,8 százalékkal – a kemerovói területen 44,6 százalékot kapott – a negyedik legjobb eredményt érte el, ám ez nem zavarta Borisz Jelcint abban, hogy az augusztusi puccs támogatása miatt elmozdítsa posztjáról. Népszerűsége a régióban töretlen maradt, és 1994-ben az általa létrehozott blokk, A Nép Hatalma 63,3 százalékkal a területi parlament legnagyobb ereje lett. Jelcin kemény bírálójaként egy év múlva szövetséget kötött a kommunistákkal, és az Orosz Föderáció Kommunista Pártja listájának harmadik embereként jutott be az Állami Dumába. Az 1996-as elnökválasztáson ismét jelöltette magát, s a Kuzbassz befolyásos munkásvezéreként négy nappal az első forduló előtt lépett vissza a kommunista Gennagyij Zjuganov javára. Ezután még egyszer, 2000-ben jelöltette magát. A kilencvenes években különböző kormányposztokat is betöltött.

Nála hosszabb ideje csak a Belgorodi területet vezető Jevgenyij Szavcsenko kormányzó. A Kemerovói területen Tulejev tekintélye vitathatatlan volt, ám mint az ismert elemző, Konsztantyin Kalacsev fogalmaz, a hatalom őt is deformálta, és nem tudott időben lelépni a színről. „Most azonban végképp lezárult egy korszak, Aman Tulejev már csak a történészek számára lesz érdekes” – fogalmazott a politológus.

Egy éve már sötét felhők gyülekeztek a feje fölött. Tavaly már két helyettese ellen is eljárás indult, és az ő távozásáról is egyre többet beszéltek. A mostani tragédia csak felgyorsította ezt a folyamatot, s egy hétig csak azért maradhatott még a hivatalában, mert Vlagyimir Putyin nem akarta a kamerák kereszttüzében lemondatni. Az orosz Nyomozóbizottság vezetőjének Kemerovóba érkezése azonban megadta ehhez a végső lökést. Alekszandr Basztrikin élesen bírálta, s bűnös hanyagsággal vádolta a tűz miatt a sajtó előtt is a helyi vezetőket.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.