Szégyentelenül randalírozó emukat tiltottak ki egy kocsmából

A nagy testű, röpképtelen madarak rendre felfordulást okoztak az ausztrál ivóban.

Forrás: MTI2020. 07. 28. 16:24
Budapest, 2011. április 12. Lajos, az állatkert emu tojója figyel a kifutójukban. Csíkos emu (Dromaius novaehollandiae) csibék cseperednek a Fõvárosi Állat- és Növénykert emugyepén. Az Ausztráliában õshonos futómadaraknál egy hete keltek ki az apróságok. Emuszokás szerint a kakas, Papi költötte ki a tojásokat, és õ gondoskodik a fiatalok nevelésérõl is. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitiltották az emukat egy Ausztrália távoli vidékén lévő kisváros egyetlen kocsmájából, mert a nagy testű, röpképtelen madarak rendre felfordulást okoztak odabent. A Queensland állambeli Yaraka lakosai – mind a 18 – és az ide érkező turisták mindig jól szórakoznak a városban szabadon bóklászó emuk elszántságán, ha élelemszerzésről van szó.

A helyzet azonban tarthatatlanná vált a múlt héten, amikor a két madár, Carol és Kevin felfedezte, hogy fel tudnak mászni a település egyetlen kocsmájának otthont adó Yaraka Hotel lépcsőin.

Chris Gimblett kocsmáros úgy oldotta meg a problémát, hogy kifeszített egy kötelet egy lépcső tetején, a betérő vendégeket pedig egy felirat figyelmezteti, hogy helyezzék vissza a kötelet, miután beléptek, mert az emuk ki vannak tiltva az épületből helytelen viselkedésük miatt. A madarak nem elég agyafúrtak ahhoz, hogy átbújjanak a kötél alatt.

– Amikor az emuk megijednek, elkezdenek szaladni, de általában úgy, hogy közben hátrafelé néznek, vagyis fogalmuk sincs arról, hogy hova mennek. Így kezdődik a káosz, mert mindenbe beleütköznek – mondta Gimblett, megjegyezve, hogy a madarak ürüléke is sok kellemetlenséget okoz.

A kocsmáros szerint a hotelhez tartozó lakókocsiparkban megszálló turisták általában lenyűgözve nézik, hogy az emuk meddig hajlandók elmenni egy-egy jó falatért. A madarak pedig sosem okoznak csalódást: néha elcsennek egy tükörtojást, máskor behajolnak az ajtón és kifosztják a kenyérpirítót, de szemrebbenés nélkül megisszák a kávét is, ha valaki véletlenül túl közel teszi le a bögréjét az ajtóhoz.

A város eredetileg nyolc emunak adott otthont. Két évvel ezelőtt egy helyi lakos bukkant rá egy elhagyatott fészekre és megmentette a tojásokat. Mostanra csak Carol és Kevin maradt, a többi emu elhagyta a várost, valószínűleg azért, hogy párt keressen magának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.