A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatói megfigyelték, hogy a mediterrán étrend – és más hasonló növényi alapú étrendek – hozzájárulnak a felnőttek szívbetegség-kockázatának csökkenéséhez. A vizsgálat során négy növényi alapú étrendre összpontosítottak. Ezek mindegyike gazdag teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és diófélékben, ugyanakkor kevés vörös húst, cukrot és édesített élelmiszert tartalmaz – írja az Origo.
A kutatók összehasonlították az egyes étrendeket a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatával. Az utánkövetéses vizsgálatban 170 000 nő és 43 000 férfi adatait elemezték.
Azt találták, hogy azoknál, akik szigorúan betartják az egészséges táplálkozást – például a mediterrán étrendet – 14-21%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegség kockázata.
Tanulmányunk kimutatja, hogy a négy vizsgált étrend bármelyikének betartása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – mondta a tanulmányvezető, Zhilei Shan.
Az összegyűjtött adatok bizonyítékul szolgálnak a jelenlegi étrendi iránymutatások alátámasztására.
De mi is az a mediterrán étrend? A mediterrán étrend a mediterrán országok hagyományos konyháján alapuló táplálkozási mód: zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, babban, diófélékben, magvakban, halakban és olívaolajban gazdag.
A táplálkozási szakemberek szerint a mediterrán étrend a következőkből áll:
Bizonyos élelmiszerek könnyen helyettesíthetők valamilyen egészséges alternatívával. Például a nassolnivalók helyett friss gyümölcs vagy zöldség mártogatóssal, a rizs helyett quinoa, a fehér kenyér helyett tortilla, a zsíros majonéz helyett pedig házi salsa vagy hummusz.