Legyen veszélyeztetett állat a kacsacsőrű emlős!

A kacsacsőrű emlős veszélyeztetett állattá nyilvánítását sürgetik ausztrál tudósok Victoria államban.

Forrás: MTI2020. 08. 20. 17:45
null
Kisújszállás, 2008. január 10. Egy kacsacsõrû emlõs preparátuma a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnázium és Szakközépiskola természettudományi gyûjteményében, amit 1856-ban alapított Jermy Gusztáv, aki egy évtizedig tanított az intézményben. Az alapító növénygyûjteménye mellett megtalálhatók Balogh János akadémikus Kenyából származó ajándékai, köztük két majombõrbõl készült emberfej, Horthy Miklós tengeri korallgyûjteménye és számos különleges preparált állat is. MTI Fotó: Mészáros János Fotó: Mészáros János Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyeztetett fajjá akarják nyilvánítani a kacsacsőrű emlőst ausztrál tudósok Victoria államban, mivel a kutatások szerint a tojásrakó emlős populációja jelentősen csökkent élőhelyének szűkülése és az éghajlat felmelegedése miatt.

Josgua Griffiths ökológus, aki megvizsgálta a tudósok által benyújtott javaslatot alátámasztó adatokat, kiemelte, hogy az elmúlt 20-30 évben az államban mintegy 30 százalékkal csökkent a kacsacsőrű emlős populációja.

A mezőgazdasági termelés, a bányászat és az erdőgazdálkodás nagy területeket foglalt el az állat élőhelyéből az elmúlt évtizedekben, és a tavaly nyáron pusztító bozóttüzek tovább rontották a helyzetét – fűzte hozzá a tudós.

Az Ausztráliában tomboló bozóttüzekben tavaly szeptembertől februárig mintegy hárommilliárd koala, kenguru és más vadon élő állat pusztult el.

Fotó: MTI

A veszélyeztetett státust Victoria államban azok a vadon élő állatok kapják meg, amelyeknél középtávon magas a kihalás kockázata. A veszélyeztetett listára kerülő állatfajok számára a kormány több forrást tud mozgósítani élőhelyük védelmében.

Ausztráliában minden állam külön vezeti a veszélyeztetett fajok listáját. Dél-Ausztráliában a kacsacsőrű emlős már a veszélyeztetett fajok között szerepel.

A különleges testfelépítésű, részben vízi életmódot folytató emlős főleg Ausztrália keleti partvidékén él a Queenslandtól Tasmániáig terjedő régióban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.