Ezeket a dolgokat száműzzük a hálóból, ha jól akarunk aludni

A hálószoba jól átgondolt kialakításával sokat tehetünk azért, hogy mindig kipihenve ébredjünk.

Forrás: lakaskultura.hu2020. 09. 08. 13:59
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lakáskultúra összeszedte azt a hat dolgot, amit mindenkinek érdemes távoltartania a matractól.

1. Házi kedvencek

Igazi családtagok, ám a szakértők mégsem javasolják, hogy a hálóba is beengedjük őket. Az ok egyszerű: akár kutyáról, akár macskáról van szó, ha felugrik az ágyra, ha köszöntésképp nyalogatni kezd, mindannyiszor megzavarja az álmunkat. Érdemes már a kezdetekkor rászoktatni őket arra, hogy a hálószoba számukra tiltott zóna.

2. Tévé

Egy jó film még alvás előtt az ágyból? Inkább ne tegyük. Sőt, a legjobb, ha a tévét inkább a nappaliban tartjuk. A készülék fénye megzavarhatja a természetes bioritmusunkat, elnyomhatja az elalvást segítő hormonok termelődését.

Fotó: Pexels

3. Rendetlenség

A folyamatos rendetlenség nemcsak látványra nem esztétikus, hanem a közérzetünkre is hatással van – kiváltképp, ha a hálószobánkban hagyjuk eluralkodni.

A New York-i St. Lawrence Egyetem tanulmánya szerint a pihenőzónában lévő felfordulás általános fáradtsághoz vezet, ezért tartsuk rendben a környezetet, amiben alszunk: egy félig lefestett fal vagy egy össze nem szerelt éjjeliszekrény is hasonlóan rossz hatással lehet a zavartalan pihenésünkre.

4. Túl meleg

Éjszakára mindig vegyük le a fűtést a hálószobában, hogy jól aludjunk. Napközben nem árt egy alapos szellőztetés, a szakértők ajánlása szerint pedig éjjelre 20 foknál semmiképp se legyen magasabb hőmérséklet a helyiségben.

Fotó: Pexels

5. Étel

Ágyban nassolni? Elsőre lehet, jól hangzik, ám a szakemberek nem javasolják. A pihentető éjszakák érdekében alvás előtt három órával már nem javasolt enni, ám ha mégis megéheztünk, akkor se az ágyban tegyük!

6. Munka

A hálószoba nem munkahely. Zárjuk ki azt ebből a helyiségből! A dolgozósarkot is jobb, ha inkább a lakás egyik másik helyiségében alakítjuk ki.

Fotó: Pexels

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.