A mellrák a leggyakoribb daganatos betegséggé vált

Megelőzve a tüdőákot, az emlőrák vált a leggyakoribb daganatos betegséggé, évente az új esetek mintegy 12 százaléka mellrák – írja az Egészségügyi Világszervezet bejelentése alapján az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 07. 14:41
null
Az emlőrák a leggyakoribb daganatos betegség világszerte Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először fordul elő, hogy az emlőrák a leggyakoribb daganatos betegség világszerte„ – közölte Andre Ilbawi, a WHO daganatos betegségek specialistája, a rák világnapja előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az elmúlt két évtizedben a tüdőrák volt a legelterjedtebb daganatos betegség, megelőzve a bélrákot, amely most a harmadik leggyakoribb – tette hozzá Ilbawi.

Tavaly mintegy 2,3 millió új emlőrák esetet diagnosztizáltak a becslések szerint, ami az összes daganatos betegség 11,7 százaléka. A nők körében a leggyakoribb daganatos betegség és a rákbetegségek okozta elhalálozás vezető oka világszerte – olvasható a WHO közleményében.

Ilbawi megjegyezte, hogy az elhízás a nők esetében a mellrák általános kockázati tényezője.

Az emlőrák a leggyakoribb daganatos betegség világszerte
Fotó: Pexels

Ahogy nő a világ népessége, emelkedik az emberek élettartama, a rák várhatóan egyre gyakoribb betegséggé válik, 2040-ben mintegy 30 millió új eset lehetséges szemben a 2020-as 19,3 millió esetszámmal – mondta az illetékes.

A kockázati tényezőkről szólva a WHO emlékeztetett arra, hogy a daganatos betegség miatti elhalálozások mintegy egyharmada a dohányzás, a magas testtömegindex, az alacsony gyümölcs-és zöldségfogyasztás, a fizikai aktivitás hiánya és az alkoholfogyasztás számlájára írható.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A vércukorszintet is mérhetik a következő okosórák

A dél-koreai ET News jelentése szerint az Apple és a Samsung egyaránt olyan eszközöket dobnak legközelebb piacra, amelyek már képesek lesznek a vércukorszint mérésére. A beszámoló alapján a Samsung az év második Unpacked rendezvényén egyenesen három viselhető okosórák kerülnek majd bemutatásra.

Ezen a rendezvényen érkeznek feltehetően az új összehajtható mobilok is. Azt nem tudni, hogy a Samsung milyen néven viszi tovább az okosóráit, de azt igen, hogy optikai szenzor segítségével, tehát nem invazív módon mérnék a vércukorszintet. Vérre így nincs szükség.

A Samsung állítólag a saját és az MIT szakembereivel fejlesztett ki egy módszert a Raman spektroszkópia alapján. Azt nem tudni, hogy mennyire pontos.

A Samsung és az Apple egyaránt EKG-képessé tették a jelenlegi, már kapható Apple Watch Series 6 és Samsung Galaxy Watch 3 okosóráikat, bár a funkció továbbra sem érhető el mindenhol, és a funkciók bekapcsolásához kormányzati jóváhagyás is szükséges. Feltehetően így lesz ez a vércukorszintet mérő funkcióval is.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.