Lengyel és magyar tormákat ellenőrzött a Nébih, összesen 26 terméknél nézték meg azok ólom-, kadmium-, összes cukor és rosttartalmát. A tormáknál főleg jelölési hibák voltak – írta közleményében a hatóság – tudatta az Origó.
Minden termék esetében megvizsgálták azok ólom-, kadmium-, összes cukor és rosttartalmát, továbbá a növényvédőszer-maradékok ellenőrzése és több tormánál az allergének vizsgálata sem maradt el – írták a vizsgálatról. A termékek tartósítószer (szorbinsav) tartalmának vizsgálata ugyan még folyamatban van, de az eddigiek szerint élelmiszerbiztonsági szempontból minden rendben a tormákkal.

Fotó: mindmegette.hu
A termékek jelölésvizsgálata során azonban számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt többek között a megkülönböztető jelölésekkel, valamint az összetevők és a tápérték feltüntetésével is. A jelölési hibák miatt 15 termék esetében hatósági eljárás indult, összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.
A vizsgált 26-ból 18 terméket két hazai gyártó állított elő, így náluk a teszt kiegészítéseként helyszíni ellenőrzést is tartottak a Nébih hatósági felügyelői. Az egyik előállítónál feltárták, hogy az üzem adalékanyagokat, fűszerkivonatokat és egyéb dúsító összetevőket is tartalmazó, ún. összetett anyagot használ a termékei gyártásához. Bár a keverék összetevői az idők folyamán megváltoztak, ezeket hét termék jelölésén nem vezették át. Emiatt a jelölés az összetevők tekintetében jogszabálysértő, hisz az ún. összetett összetevőket helytelenül és hiányosan tartalmazza, vagyis sérül a vásárlók valósághű tájékoztatása.
A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az élen az Univer reszelt torma végzett. A második helyezést a Grande reszelt torma érte el, a harmadik pedig a Czifra ecetes reszelt asztali, csípős torma lett.
Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.
A Magyarországon termesztett tormát eszi fél Európa
Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermesztője, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) húsvét közeledtével arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazait válasszák a fogyasztók. Az Európai Unióban évente mintegy harmincezer tonna tormát termesztenek, ennek csaknem a felét Magyarországon. Hazánkban 2020-ban – mintegy ezernégyszáz hektárnyi területen – 12 ezer tonna torma termett. A hazai felhasználás jelentős, mellette a legtöbb tormát Németországba, az Egyesült Királyságba, Lengyelországba és Csehországba exportáljuk, alapvetően nem feldolgozott formában.