A páciensek szélütés utáni prognózisát jelzi egy protein

Egy spanyol kutatás szerint megjósolhatja a páciensek szélütés utáni prognózisát a kalprotektin nevű fehérje – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 14. 11:14
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kalprotektin egy fehérje, amelyet a fehérvérsejtek egyik típusa, az úgynevezett neutrofilek bocsátanak ki. Gyulladás esetén a neutrofilsejtek az érintett területre vándorolnak és kalprotektint szabadítanak fel.

A Navarrai Egyetem Alkalmazott Orvosi Kutatóközpontjának (CIMA) hétfőn publikált közleménye szerint a kutatás – amelyet 748, a Királyi Navarra Kórházban kezelt beteg részvételével végeztek – megerősíti, hogy a kalprotektin jelenléte a vérben a pácienseknél emeli a halálozás kockázatát.

A szélütés, más néven a stroke egy agyi érrendszeri probléma, amelynek oka, hogy egy vérrög miatt az agy nem jut megfelelő vérellátáshoz. A spanyol nőknél ez a halálozás fő oka, a férfiaknál pedig a második leggyakoribb halálok.

A beteg prognózisának pontos előrejelzéséhez szükséges eszközök kifejlesztése lehetővé tenné a kezelések megfelelő kiválasztását és a meglévő erőforrások optimalizálását.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A kutatók szerint a fehérje kimutatása hasznos lehet azok prognózisának felállításához, akik iszkémiás stroke-ot kapnak, azaz oxigénhiány (iszkémia) lép fel náluk a vért szállító artériák elzáródása miatt.

A klinikai gyakorlatban általánosan használt egyéb markerekkel kombinálva ez a módszer jelentősen javította az iszkémiás stroke klinikai evolúciójának előrejelzését – magyarázta a kutatásban részt vevő Josune Orbe, a CIMA Aterotrombózis Laboratóriumának tudósa.

A kutatók szerint vizsgálataik arra utalnak, hogy a kalprotektinnek valamilyen szerepe lehet a vérrögképződésben, ezért potenciális célpontot jelenthet a szélütés kezelésében.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

A víruson átesettek harmadánál lép fel agyi vagy pszichés zavar

A koronavírus-járvány következtében ugrásszerűen megemelkedhet az agyi és a pszichés zavarok száma – hívták fel a figyelmet tudósok. Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy

mintegy 236 ezer vizsgált amerikai páciens egyharmadánál, azaz harmincnégy százalékánál diagnosztizáltak mentális vagy neurológiai problémát a vírusfertőzést követő fél éven belül.

Tizenhárom százalékuknál legelőször fedeztek fel ilyen jellegű betegséget. A koronavírus miatt kórházi kezelésre szorult betegeknél pedig még ennél is magasabbak az arányok: összesen 46 százalékuknál jelentek meg agyi, valamint pszichés zavarok, és az esetek huszonhat százalékában először.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.