Hagyományos fonással állítanak helyre egy függőhidat Peruban

A Q’eswachaka hidat ötszáz éve használják a folyó két partján élő közösségek összekapcsolására.

Forrás: MTI2021. 06. 17. 14:05
Members of the Huinchiri community rebuild the Qeswachaka bridge in Canas province
Members of the Huinchiri community rebuild an Incan hanging bridge, known as the Qeswachaka bridge, using traditional weaving techniques in Canas, Peru, June 13, 2021. Picture taken June 13, 2021. Cusco Regional Government/Handout via REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományos fonással állítják helyre a perui Cusco térségében élő huinchiri közösség tagjai ötszáz éves inka függőhídjukat, amely a koronavírus-járvány alatt tönkrement.

Az Apurimac folyót átszelő Q’eswachaka hidat ötszáz éve használják a folyó két partján élő közösségek összekapcsolására. A helyi közösség tagjai most úgy döntöttek, hogy a márciusban leszakadt harminc méter hosszú hidat helyreállítják hagyományos fonással.

A munkások csoportjai a szakadék két oldaláról kezdték el a fonást, hatalmas köteleken egyensúlyozva, amelyeket a folyó fölött feszítettek ki. A híd közepe felé haladva kisebb köteleket is kifeszítettek korlátként.

„Tavaly a járvány miatt nem erősítettük meg a hidat. Ezért az év elején leszakadt” – mondta Jean Paul Benavente Cusco térség kormányzója.

A helyreállítás a járványra adott egyfajta válasz. Az Apurimac medencéje fölött kifeszített híddal megmutathatjuk a világnak, hogy apránként kikecmergünk a járványból – tette hozzá.

2013-ban az UNESCO a Q’eswachaka hídhoz kötődő mesterséget és hagyományt szellemi kulturális örökségként ismerte el.

Egy újkőkori település romjaira bukkantak az Adriai-tengerben

Az elsüllyedt falu hetven méterre terül el Korcula város partjaitól, 4,5 méter mélyen a tengerszint alatt.

Hat és fél ezer éves újkőkori település maradványaira bukkantak horvát búvárok az Adriai-tenger legdélibb részén, Korcula sziget partjainál, a tengerszint alatt 4,5 méter mélyen.

Mate Parica, a zárai (Zadar) egyetem régésze elmondta: a település tervszerűen, hétszög alakban épült, ami a korszakot tekintve fantasztikus.

– Krisztus születése előtti, körülbelül 4500 éves kultúráról beszélünk – magyarázta.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.