időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Hagyományos fonással állítanak helyre egy függőhidat Peruban

Forrás: MTI
2021.06.17. 14:05
Hagyományos fonással állítanak helyre egy függőhidat Peruban

Hagyományos fonással állítják helyre a perui Cusco térségében élő huinchiri közösség tagjai ötszáz éves inka függőhídjukat, amely a koronavírus-járvány alatt tönkrement.

Az Apurimac folyót átszelő Q’eswachaka hidat ötszáz éve használják a folyó két partján élő közösségek összekapcsolására. A helyi közösség tagjai most úgy döntöttek, hogy a márciusban leszakadt harminc méter hosszú hidat helyreállítják hagyományos fonással.

A munkások csoportjai a szakadék két oldaláról kezdték el a fonást, hatalmas köteleken egyensúlyozva, amelyeket a folyó fölött feszítettek ki. A híd közepe felé haladva kisebb köteleket is kifeszítettek korlátként.

„Tavaly a járvány miatt nem erősítettük meg a hidat. Ezért az év elején leszakadt” – mondta Jean Paul Benavente Cusco térség kormányzója.

A helyreállítás a járványra adott egyfajta válasz. Az Apurimac medencéje fölött kifeszített híddal megmutathatjuk a világnak, hogy apránként kikecmergünk a járványból – tette hozzá.

2013-ban az UNESCO a Q’eswachaka hídhoz kötődő mesterséget és hagyományt szellemi kulturális örökségként ismerte el.

Egy újkőkori település romjaira bukkantak az Adriai-tengerben

Az elsüllyedt falu hetven méterre terül el Korcula város partjaitól, 4,5 méter mélyen a tengerszint alatt.

Hat és fél ezer éves újkőkori település maradványaira bukkantak horvát búvárok az Adriai-tenger legdélibb részén, Korcula sziget partjainál, a tengerszint alatt 4,5 méter mélyen.

Mate Parica, a zárai (Zadar) egyetem régésze elmondta: a település tervszerűen, hétszög alakban épült, ami a korszakot tekintve fantasztikus.

– Krisztus születése előtti, körülbelül 4500 éves kultúráról beszélünk – magyarázta.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.