időjárás 23°C Róbert 2023. június 7.
logo

Egy újkőkori település romjaira bukkantak az Adriai-tengerben

Forrás: origo.hu, MTI
2021.06.16. 22:12
Egy újkőkori település romjaira bukkantak az Adriai-tengerben

Az elsüllyedt falu 70 méterre terül el Korcula város partjaitól, 4,5 méter mélyen a tengerszint alatt – írja a távirati iroda beszámolójára hivatkozva az Origo.

Hat és fél ezer éves újkőkori település maradványaira bukkantak horvát búvárok az Adriai-tenger legdélibb részén, Korcula sziget partjainál, a tengerszint alatt 4,5 méter mélyen.

Mate Parica, a zárai (Zadar) egyetem régésze elmondta: a település tervszerűen, hétszög alakban épült, ami a korszakot tekintve fantasztikus.

– Krisztus születése előtti, körülbelül 4500 éves kultúráról beszélünk – magyarázta.

– Az ilyen leletek ritkának számítanak a világban, általában barlangokban, nem a tengerszint alatt bukkanunk településmaradványokra

– hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy az egykori településre légi felvételek alapján, véletlenül találtak rá.

Az elsüllyedt falu 70 méterre terül el Korcula város partjaitól, 4,5 méter mélyen a tengerszint alatt, védve a széljárástól, az iszapba ágyazódva, így jó állapotban maradt fenn.

Marta Kalebota, a helyi múzeum kurátora elmondta: a feltárás rendkívül sikeres volt. A maradványok között kovakőből készült késeket is találtak, amelyekre a föld felszínén ilyen jó állapotban nem gyakran bukkannak régészek. Nagyobb edények is kerültek elő, amelyeket különböző karcolatokkal és vörös festékkel rajzolt motívumokkal díszítettek.

Mai napig sok őskori lelet bukkan elő az Adriából.
A képen a Horvátországhoz tartozó Lokrum sziget az Adriai-tengerben, Dubrovniktól délre, a parttól 600 m-re 2014. augusztus 1-én
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

– Jövőre további feltárásokat szeretnénk végezni, ez persze függ a pénzügyi lehetőségeinktől – hangsúlyozta a kurátor, megjegyezve, hogy a part menti tengerfenék még számos titkot rejt, amelyet még fel kell fedezniük.

Az Origo cikke a témában IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.