Egy újkőkori település romjaira bukkantak az Adriai-tengerben

Az elsüllyedt falu 70 méterre terül el Korcula város partjaitól, 4,5 méter mélyen a tengerszint alatt – írja a távirati iroda beszámolójára hivatkozva az Origo.

Forrás: origo.hu, MTI2021. 06. 16. 22:12
null
Mai napig sok őskori lelet bukkan elő az Adriából. A képen a Horvátországhoz tartozó Lokrum sziget az Adriai-tengerben, Dubrovniktól délre, a parttól 600 m-re 2014. augusztus 1-én Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat és fél ezer éves újkőkori település maradványaira bukkantak horvát búvárok az Adriai-tenger legdélibb részén, Korcula sziget partjainál, a tengerszint alatt 4,5 méter mélyen.

Mate Parica, a zárai (Zadar) egyetem régésze elmondta: a település tervszerűen, hétszög alakban épült, ami a korszakot tekintve fantasztikus.

– Krisztus születése előtti, körülbelül 4500 éves kultúráról beszélünk – magyarázta.

– Az ilyen leletek ritkának számítanak a világban, általában barlangokban, nem a tengerszint alatt bukkanunk településmaradványokra

– hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy az egykori településre légi felvételek alapján, véletlenül találtak rá.

Az elsüllyedt falu 70 méterre terül el Korcula város partjaitól, 4,5 méter mélyen a tengerszint alatt, védve a széljárástól, az iszapba ágyazódva, így jó állapotban maradt fenn.

Marta Kalebota, a helyi múzeum kurátora elmondta: a feltárás rendkívül sikeres volt. A maradványok között kovakőből készült késeket is találtak, amelyekre a föld felszínén ilyen jó állapotban nem gyakran bukkannak régészek. Nagyobb edények is kerültek elő, amelyeket különböző karcolatokkal és vörös festékkel rajzolt motívumokkal díszítettek.

Mai napig sok őskori lelet bukkan elő az Adriából.
A képen a Horvátországhoz tartozó Lokrum sziget az Adriai-tengerben, Dubrovniktól délre, a parttól 600 m-re 2014. augusztus 1-én
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

– Jövőre további feltárásokat szeretnénk végezni, ez persze függ a pénzügyi lehetőségeinktől – hangsúlyozta a kurátor, megjegyezve, hogy a part menti tengerfenék még számos titkot rejt, amelyet még fel kell fedezniük.

Az Origo cikke a témában IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.