A marsi metán forrását találhatták meg a kutatók

Amerikai kutatók megtalálhatták a marsi metán forrását. A beazonosított helyszínek csupán néhány mérföldre vannak a Curiosity marsjárótól – írja a Science Alert tudományos portál alapján az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 07. 16. 13:52
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2012-es érkezése óta a Curiosity hatszor észlelte a metánszint megugrását a Marson, ám eddig nem sikerült megtalálni a források helyét, sem azt, mik bocsátják ki a gázt. A Kaliforniai Műszaki Egyetem új elemzése azonban beazonosíthatta azokat a helyeket, ahonnan a metán érkezhet.

A kutatók időben visszafelé haladva, a szél sebességét és irányát figyelembe véve követték nyomon a gázrészecskék mozgását. Ezzel a modellel mind a hat metánszint-emelkedést megvizsgálták.

Az eredmények alapján a gáz forrásai a marsjárótól csupán néhány mérföldre, nyugatra, illetve délnyugatra találhatók.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A Curiosity jelenleg a Gale-kráter északnyugati részén tartózkodik.

A metán jelenléte azért izgalmas, mert a gázt biológiai folyamatok is létrehozhatják, de a geológiai eredet is utalhat víz jelenlétére. Amennyiben élőlények termelik, azok még ma is a bolygón lehetnek, a metán lebomlásának ideje ugyanis 330 év.

A kutatás következő lépése annak megállapítása lesz, hogy mi hozza létre a marsi metánt. A vizsgálat eredményei egyelőre nem jelentek meg szakmailag lektorált folyóiratban, a Research Square weboldalán azonban olvashatók.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Hatalmas tavat találtak a Marson

A NASA, amerikai űrkutatási hivatal szervezete, a Jet Propulsion Laboratory (Sugárhajtómű Laboratórium, JPL, Passadena, Kalifornia) 44 ezer olyan mérési adatot elemezett, amelyek szinte teljesen lefedik a Mars déli pólusvidékét. A bolygó déli pólusát a marsi évszakok függvényében változó kiterjedésű, nagyobbrészt fagyott szén-dioxidból, kisebbrészt pedig vízjégből álló „sapka” fedi.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.