Aszályok és viharok követelték a legtöbb emberéletet az elmúlt ötven évben

A Meteorológiai Világszervezet elemzése szerint az anyagi károkat tekintve a 2002-es németországi áradás volt Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt ötven évben – olvasható a Haon.hu oldalán.

Forrás: MTI/haon.hu2021. 07. 23. 18:23
null
A megáradt Chamelecon folyó a hondurasi San Pedro Sulában 2020. november 18-án, miután az Iota hurrikán végigsöpört a térségen. Legalább tizennégy ember életét vesztette Honduras nyugati részén Fotó: José Valle Forrás: MTI/EPA/EFE/José Valle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) elemzése szerint az anyagi károkat tekintve a 2002-es németországi áradás volt Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt ötven évben.

A folyók, különösen az Elba áradása mintegy 14 milliárd eurónyi (5000 milliárd forintnyi) kárt okozott – közölte pénteken a szervezet Genfben. Az elemzéshez 1970 és 2019 között gyűjtött adatokat vizsgáltak meg.

A megáradt Chamelecon folyó a hondurasi San Pedro Sulában 2020. november 18-án, miután az Iota hurrikán végigsöpört a térségen
Fotó: MTI/EPA/EFE/José Valle

Világszerte az aszályok és viharok követelték a legtöbb emberéletet az elmúlt ötven évben: az aszályok következtében 650 ezren, a viharok miatt 580 ezren haltak meg. Ezt követik az áradások és a szélsőséges hőmérsékletek, ezek miatt 60 ezerrel nőtt a halottak száma.

Az anyagi károkat tekintve világszerte a viharok a legsúlyosabb következményekkel járó természeti katasztrófák: mintegy 440 milliárd eurós kárt okoztak. Az áradások százmilliárd eurós kárral jártak.

A teljes cikk ITT olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.