Fraknó ódon fellegvára ma Ausztria egyik éke és turistalátványossága. Az egykori nyugat-magyarországi erősség alig néhány kilométerre fekszik a jelenlegi magyar–osztrák határtól, attól a mesterséges mezsgyétől, amelynek létét különösen nehéz volt megemészteni a nagy háború utáni országdaraboló időkben. Mint a Burgenlandi indiánok című publicisztikámban is írtam nemrég, Fraknót illetően is arról a jogtalanul elvett területről beszélünk, „arról a Magyarországból kivágott mesterséges földsávról, amiből szláv korridort akartak fabrikálni az első világháború után, ám az akkori »Vörösausztria« 1918-ban igényt formált erre a területre, s 1921-re sikerrel átjátszotta magának majdnem teljes egészében a kívánt zsákmányt. Annak ellenére tette ezt, hogy szövetségesek, bajtársak voltunk a világégésben.”
A legnyugatibb végvár
1913-ban kelt útra ez a szépségesen színezett fraknói képes levelezőlap, ami alkonyi pompájában mutatja az Esterházyak fészkét.

1913-ban kelt útra ez a szépségesen színezett fraknói képes levelezőlap, ami alkonyi pompájában mutatja az Esterházyak fészkét. Akkoriban még azt tanulták a gyermekek az iskolákban, hogy Magyarország nyugati természetes határai a Lajta folyó és a Rozália-hegység. Az a hepehupás vonulat, ahol a csodás épségben megmaradt fraknói erősség egy szikláról letekint a Kisalföldre. Amikor ránézünk erre a 108 éves lapra, vagy utazásaink során eljutunk ide, ahol ma is egészen kivételes műtárgyakat őriznek a falak, jusson eszünkbe az is, hogy milyen felemelő lenne, ha hasonló épségű magyar várak hálózata sorjázhatna a teljes Kárpát-medencében.
Sorozatunk 27. részében felfedi magát az első berettyóújfalui képeslap 1900-ból.
Borítókép: Kétnyelvű fraknóvári képeslap 1913-ból (Balázs D. Attila gyűjteménye)
A sorozat további epizódjait ITT tekintheti meg.
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Elképesztő, így néz ki a dubaji virsli, mutatjuk!
A dubaji virslit különlegessége, hogy pisztáciát és kadajif tésztát (az arab konyha egyik kedvelt, cérnametélthez hasonló sült tésztája) is tartalmaz.

Lehullt a lepel, ő főz majd Jennifer Lopeznek Budapesten
A 42 Restaurant séfje, Koppány Levente gondoskodik majd Jennifer Lopez és csapatának étkezéséről budapesti tartózkodása alatt.

Hatalmas titok derült ki a bodzáról, ezt biztos nem tudta róla
A bodza sokak kedvenc szörpféléje, de méz, zselé, lekvár, sőt pálinka is készíthető belőle.

Mutatjuk a bundás kenyér döbbenetes titkát
Gondolták volna, hogy a legnépszerűbb receptek közé tartoznak a Mindmegettén a különféle bundás kenyerek?
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség

Most kiderül, Zelenszkijnek a fotel vagy a tűzszünet a fontosabb

Kiadták a figyelmeztetést: ne küldj több SMS-t, különben...

Végre Trump is megszólalt az orosz bombázók ukrán megsemmisítéséről

Eddig titkolta Törőcsik Franciska, most végre megmutatta: a rajongók szóhoz sem jutottak!

Egy vérfürdő után benyújtotta lemondását az ukrán szárazföldi erők parancsnoka

Orosz válasz: ballisztikus csapás Ukrajnára

Ezek az ételek jobban károsíthatják a májadat, mint az alkohol

Döbbenetes, mit vittek el Münchenből a PSG vandál szurkolói a BL-döntő után + videó

A Fradi megkezdte a bevásárlást a magyar játékosokból – Lisztes Krisztián is hazatérhet

Ukrajna légicsapása globális kockázatokat rejt

Eldőlt, Orbán Viktor lesz 2026 után is a miniszterelnök újabb négy évre
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Elképesztő, így néz ki a dubaji virsli, mutatjuk!
A dubaji virslit különlegessége, hogy pisztáciát és kadajif tésztát (az arab konyha egyik kedvelt, cérnametélthez hasonló sült tésztája) is tartalmaz.

Lehullt a lepel, ő főz majd Jennifer Lopeznek Budapesten
A 42 Restaurant séfje, Koppány Levente gondoskodik majd Jennifer Lopez és csapatának étkezéséről budapesti tartózkodása alatt.

Hatalmas titok derült ki a bodzáról, ezt biztos nem tudta róla
A bodza sokak kedvenc szörpféléje, de méz, zselé, lekvár, sőt pálinka is készíthető belőle.

Mutatjuk a bundás kenyér döbbenetes titkát
Gondolták volna, hogy a legnépszerűbb receptek közé tartoznak a Mindmegettén a különféle bundás kenyerek?