időjárás 13°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Már másodszor fenyegeti kihalás a koalákat

Forrás: MTI
2021.09.14. 18:27 2021.09.14. 18:49
Már másodszor fenyegeti kihalás a koalákat

Az Ausztrál Koalaalapítvány (AKF) kedden azzal vádolta a szövetségi kormányt, hogy jelentősen túlbecsüli a koalaállományt, az erszényesből valójában már csak mintegy ötvenezer példány élhet vadon.

Véleményünk szerint a szövetségi kormány csaknem tízszeresen túlbecsüli a koalák valós számát

– mondta Deborah Tabart, az alapítvány vezetője az ABC televíziónak nyilatkozva. Az alapítványnál nyolcvanezernél kevesebbre becsülik a vadon élő koalák számát, amely „valószínűleg ötvenezer lehet”.

A Queenslandi Egyetem kutatói 2016-ban 330 ezerre becsülték a vadon élő koalák számát, amelyeket azonban közben megtizedelt élőhelyük zsugorodása és az ismétlődő erdőtüzek.

A kihalás széléről hozták vissza a hajnani gibbont

Sikeresek a hajnani gibbon, a világ legveszélyeztetettebb gibbonjának megmentésére tett erőfeszítések. A kínai Hajnan szigeten honos faj populációjának mérete az 1980-as években regisztrált hét-kilenc egyedről 35 egyedre növekedett – közölte a Természetvédelmi Világszövetség marseille-i nemzetközi természetvédelmi konferenciáján.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a 2019–2020-as „fekete nyár” pusztító erdő- és bozóttüzeiben hatvanezer koala veszhetett oda.

A koalapopulációt az 1990-es évek óta kutató Bill Ellis, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint „másodszor fenyegeti kihalás” a koalákat, amelyek egyszer már – úgy száz éve – majdnem eltűntek a Föld színéről a szőrmekereskedelem miatt.

Ellis szerint az állatokat jelenleg nemcsak a bozóttüzek veszélyeztetik, hanem általában a szárazság és természetes élőhelyük zsugorodása.