Már másodszor fenyegeti kihalás a koalákat

Az állatokat jelenleg nemcsak a bozóttüzek veszélyeztetik, hanem általában a szárazság és természetes élőhelyük zsugorodása.

Forrás: MTI2021. 09. 14. 18:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ausztrál Koalaalapítvány (AKF) kedden azzal vádolta a szövetségi kormányt, hogy jelentősen túlbecsüli a koalaállományt, az erszényesből valójában már csak mintegy ötvenezer példány élhet vadon.

Véleményünk szerint a szövetségi kormány csaknem tízszeresen túlbecsüli a koalák valós számát

– mondta Deborah Tabart, az alapítvány vezetője az ABC televíziónak nyilatkozva. Az alapítványnál nyolcvanezernél kevesebbre becsülik a vadon élő koalák számát, amely „valószínűleg ötvenezer lehet”.

A Queenslandi Egyetem kutatói 2016-ban 330 ezerre becsülték a vadon élő koalák számát, amelyeket azonban közben megtizedelt élőhelyük zsugorodása és az ismétlődő erdőtüzek.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a 2019–2020-as „fekete nyár” pusztító erdő- és bozóttüzeiben hatvanezer koala veszhetett oda.

A koalapopulációt az 1990-es évek óta kutató Bill Ellis, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint „másodszor fenyegeti kihalás” a koalákat, amelyek egyszer már – úgy száz éve – majdnem eltűntek a Föld színéről a szőrmekereskedelem miatt.

Ellis szerint az állatokat jelenleg nemcsak a bozóttüzek veszélyeztetik, hanem általában a szárazság és természetes élőhelyük zsugorodása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.