Elkészült Magyarország első átfogó madáratlasza

Megjelent a Magyarország madáratlasza című könyv, amely 800 oldalon mutatja be 420 vadon előforduló hazai madárfaj elterjedését, állománynagyságát, természetvédelmi helyzetét – olvasható a Bama.hu-n.

Forrás: Mediaworks2021. 10. 09. 20:49
null
Hortobgy, 2020. mrcius 30. Nyolc, tzezer kilomter megttele utn visszajttek Hortobgyra a kelet- afrikai telel helykrl a fehr glyk (Ciconia ciconia). Megtalljk prjukat, korbbi fszkket s augusztus kzepig felnevelik utdaikat. MTVA/Bizomnyosi: Olh Tibor *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot szerzje/jogutdja kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötet 1,5 millió karakternyi szöveggel, 1700 térképpel és grafikonnal, százötven fotóval jelent meg az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közös kiadásában, több száz madárfelmérő és kutató tízévnyi munkája eredményeként – olvasható az MME közleményében.

A könyv elkészítéséhez több mint 1600 felmérő, többségében az MME önkéntese mintegy 100 ezer órányi munkával összegyűjtött adatait elemezték modern számítógépes módszerekkel. 64 szerző, 15 lektor és 6 szerkesztő dolgozott a könyv összeállításán, amelyet 61 fotós képei illusztrálnak.

A közleményben kiemelik: egyes nehezebben felmérhető madárfajok feltérképezését nagyban segítette, hogy az Agrárminisztérium Kehop-pályázata keretében harminc szakember 635 mintaterület felmérését végezte el.

Magyarország madáratlasza kereskedelmi forgalomban jelenleg nem kapható, az egyesületnél sem vásárolható meg. A nyomtatott példányokat a felmérők, szerzők és a szakmai közönség között terjesztik a kiadók, de a könyv teljes anyaga, kiegészítve az összefoglaló táblázatokat tartalmazó elektronikus mellékletekkel és a modellezési háttéranyagokkal, elérhető a Madaratlasz.mme.hu internetes címen.

A kötetről további részletek és a könyv digitális változata a https://www.mme.hu/madaratlasz címen érhető el.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.