Megmenekülhet a kihalástól Új-Zéland ikonikus nemzeti madara

Egyre több területen hallani a kivik hangját Új-Zélandon: a 2016-ban még „kivimentes” övezeteknek ma már ötven százalékában jelen van a csendes-óceáni ország nemzeti szimbólumának számító madara. Új-Zélandon számos madár, köztük a kivi is röpképtelen maradt, mivel a szigeteken nem élt szárazföldi emlős ragadozó, amely fenyegetést jelentett volna rá – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 08. 15. 18:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az északi Northland régió erdőségeiben és mezőgazdasági területein minden évben összegyűlik egy-egy éjszakára a helyiek egy része, hogy a sötétben fülelve felmérje a kivipopuláció állapotát.

A begyűjtött adatokat összevetik a vadonban kihelyezett felvevőkészülékek által rögzített hanganyagokkal

– olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Az idei kiviének-számlálás biztató eredményeket hozott: az öt évvel ezelőtt még csendes területeknek ma már ötven százalékán hallották a madár jellegzetes – a hímek magas és éles, a tojók mélyebb és érdesebb – hangját.

Amellett, hogy a kivik új területeken bukkannak fel, továbbra is jelen vannak a 2016-ban feltérképezett élőhelyeik mindegyikén.

Új-Zélandon számos madár, köztük a kivi is röpképtelen maradt, mivel a szigeteken nem élt szárazföldi emlős ragadozó, amely fenyegetést jelentett volna rá. Az ember által a szigetekre hozott patkányok, hermelinek és kutyák pusztító hatással vannak a kivipopulációra:

a fiókák mindössze tíz százaléka éri el a hat hónapos kort, több mint ötven százalékukkal a hermelinek végeznek.

Northland egyike azon maroknyi régióknak, ahol a vadon élő kivik még nagy számban, szabadon kószálhatnak a kerítéssel körülvett, ragadozómentes menedékek védelme nélkül. A madarak védelme azonban állandó erőfeszítést igényel: többtucatnyi közösségi csoport működik, amely csapdába ejti és leöli a ragadozókat, valamint gondoskodik arról, hogy a kutyák se kóboroljanak szabadon.

A helyi kiviének-számlálás adatai húsz évre nyúlnak vissza.

Egyes területeken drasztikusan megnőtt a madarak száma: a whangarei kikötő északi oldalán lévő Whangarei Heads területén például nyolcvanról több mint ezerre nőtt a madarak száma.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.