Először forgatnak játékfilmet a Nemzetközi Űrállomáson

Az orosz űrfilm tervét még 2020 szeptemberében jelentették be. A stáb már úton van a helyszínre.

Forrás: MTI2021. 10. 05. 12:01
null
Bajkonur, 2021. prilis 9. A NASA ltal kzreadott kpen Mark Vande Hei amerikai, valamint Pjotr Dubrov s Oleg Novickij orosz rhajssal a fedlzetn felbocstjk a Szojuz MSz-18 orosz rhajt a bajkonuri rkzpontbl 2021. prilis 9-n. A hrom asztronauta a Fld krl kering Nemzetkzi rllomsra utazik. MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls Fotó: Bill Ingalls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmben Julija Pereszild egy orvost alakít, akinek sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét, akinek szerepét a már az űrállomáson tartózkodó Oleg Novickij játssza. A cselekményben két másik hivatásos kozmonautának, a filmesekkel utazó Anton Skaplerovnak és a már az állomáson keringő Pjotr Dubrovnak is jut szerep.

A 12 napos repülés alatt a rendezésért és a sminkért felelős Sipenkónak a kép- és hanganyagot is magának kell rögzítenie.

Kísérletet hajtunk végre. Nincs kitől tanácsot kérni. Nincs egyetlen operatőr sem, aki tanácsot tudna adni azzal kapcsolatban, hogyan kell a hajóablakon beáramló fényben dolgozni

– mondta a rendező az indítást megelőző utolsó sajtótájékoztatón.

Az űrdráma a Roszkozmosz űrvállalat, a Pervij Kanal tévécsatorna és a Yellow, Black and White stúdió koprodukciójában készül. A több hónapig tartó felkészülés alatt egy tartalék legénységet is kiképeztek a súlytalanság állapotában megvalósítandó forgatásra Oleg Artyemjev űrhajós, Aljona Mordovina színésznő és Alekszej Dugyin operatőr személyében. A projektbe bevont kozmonauták párhuzamosan elsajátítottak néhány fogást a színjátszás alapjaiból. A Nemzetközi Űrállomáson a filmeseket francia űrhajósok várják.

Mindannyiuknak egy kilogrammnyi személyes tárgyat engedélyeztek magukkal vinni az űrállomásra, ahol az így is népes személyzet kényelmének javítására a Nauka modulban hétfőn üzembe helyezték az orosz szegmens második űrvécéjét.

Az orosz űrfilm tervét 2020 szeptemberében jelentették be, négy hónappal azt követően, hogy nyilvánossá vált a hollywoodi Mission: Impossible sorozat hasonló projektje. Tom Cruise űrrepülése azonban még várat magára.

A borítóképen: Felbocsátják a Szojuz MSz–18 orosz űrhajót a bajkonuri űrközpontból 2021. április 9-én Fotó: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.