időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Rekordösszegért kelt el Vaszary János festménye

Forrás: ORIGO.hu
2021.10.18. 09:30 2021.11.12. 13:43
Rekordösszegért kelt el Vaszary János festménye

Megdöntötte az eddigi életműrekordot Vaszary János San Remo című festményének 160 millió forintos leütési ára. 

A festmény a Virág Judit Galéria 67. őszi árverésén vasárnap este kelt el, a Budapest Kongresszusi Központban, ahol Aba-Novák, Munkácsy Mihály és Kádár Béla alkotásai is magas áron szerepeltek  — olvasható az Origó cikkében.

Vaszary János életműrekordját eddig a Dunaparti korzó című, 1933-as festménye tartotta, amely 140 millió forintot ért el a galéria egyik korábbi aukcióján.

A csúcsot döntött, San Remo Vaszary utolsó itáliai nyaralása alatt készült 1937-ben, és 50 millió forintos árról indulva érte el a rekordot.

A festő Balatoni tájképe pedig 18 millió forintos kikiáltási árról indulva 19 millió forintért kelt el.

Munkácsy Mihály és Aba-Novák egy-egy művének is 48 millió forintnál ütötték le az árát. Munkácsy Anya gyermekével tanulmánya a Siralomházhoz kikiáltása ára 24 millió forint volt. Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusához tartozó, Utcai zenészek című monumentális képére pedig 30 millió forintról indult a licit. A festő egyik másik alkotása, a Galambdúcok is magas áron, 26 millió forintért talált új gazdára.

Vaszary János: San Remo FORRÁS: MITTE COMMUNICATIONS/VIRÁG JUDIT GALÉRIA

Két olyan Kádár Béla-festmény is szerepelt az árverésen, amelyek nemrég kerültek elő a tengerentúlról, egykor a Deák-gyűjteménybe tartoztak, és az 1962-es San Diegó-i kiállításon is szerepeltek. A Forgalomirányító New Yorkban című festmény 22 millióért, a New York-i metróállomás pedig 13 millió forintért kelt el, mindkettőre 8 millió forinttól lehetett licitálni.

Kádár Béla Hölgy piros gyöngysorral című festményén a korábbi évek erőteljes expresszionizmusát finom, franciás könnyedségű, lírai ábrázolás váltotta fel, a kép ára 9,5 millió forintról 12 millióig emelkedett.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.