időjárás -3°C Ambrus 2021. December 7.
logo

Rövid idő alatt kipusztul a Föld

Forrás: ORIGO
2021.10.23. 12:59
Rövid idő alatt kipusztul a Föld

Jelen pillanatban Földünk egy paradicsomi hely az élet számára, nem lesz ez azonban mindig így: egy bizonyos idő elteltével a légkör összetétele megváltozik, és az ősi atmoszférához hasonlóan ismét a metán válik dominánssá, míg az oxigénszint erősen visszaszorul. Ez a forgatókönyv szerencsére nem a közeljövőben valósul meg, de rövid idő alatt fog végbemenni – olvasható az Origo cikkében.

Az oxigén jelenlegi formájában mintegy 2,4 milliárd éve jelent meg a légkörben az úgynevezett nagy oxidációs esemény során, a Föld az ezt megelőző állapotába fog visszazuhanni néhány milliárd év múlva. Az új tanulmány azt is kimutatta, hogy az oxigénben gazdag atmoszféra a lakható bolygók esetében csupán átmeneti, ez a megállapítás pedig valószínűleg befolyásolni fogja az életre alkalmas világok kutatását is.

A kutatók részletes modelleket készítettek a Föld bioszférájáról, amelyben figyelembe vették a Nap fényességének változásait, valamint az ezzel járó szén-dioxid-szint csökkenést. Az egyre erősebbé váló napsugárzás ugyanis lebontja a gázt, amiből így kevesebb lesz a légkörben.

A csökkenő szén-dioxid azt is jelenti, hogy a fotoszintetizáló növényeknek kevesebb erőforrásból kell gazdálkodniuk, ami értelemszerűen az oxigéntermelés visszaesésével jár majd.

A szakértők korábban már kimutatták, hogy az erősödő napsugárzás 2 milliárd éven belül elpárologtatja az óceánokat, ám az újabb szimulációk szerint bolygónk már az ezt megelőző időszakban lakhatatlanná válik majd az oxigénszint extrém csökkenése miatt.

Az oxigén visszaesése nagyon-nagyon drámai lesz, gyakorlatilag a mai szint milliomod része marad csak az atmoszférában

– magyarázta Chris Reinhard, a Georgia Institute of Technology kutatója a New Scientist magazinban. A tudós szerint az eredmények hatással lesznek a lakható bolygók keresésére is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels