Európai űrhajóst küldene a Holdra az ESA

Az Európai Űrügynökség (ESA) vezetője még ebben az évtizedben európai űrhajóst akar a Holdra juttatni. Josef Aschbacher szerint ennek szimbolikus jelentősége lenne.

Forrás: MTI2021. 11. 26. 13:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ESA vezetője pénteken Párizsban arról beszélt: hisz benne, hogy ez a cél elérhető. Mint mondta: arra számít, hogy a Hold a jövőben egy új gazdasági területté, új kontinenssé válhat. Az európai Hold-küldetésről azonban még nincsenek konkrét tervek, ezzel kapcsolatban az amerikai űrhivatallal tárgyal az ESA.

A NASA az Artemis-misszióval 2025-ig akar űrhajóst küldeni a Holdra, mintegy ötven évvel az után, hogy amerikai asztronauták először jártak ott. Az Apolló-missziók során 1969 és 1972 között hat alkalommal landoltak amerikai űrhajósok a Holdon.

Aschbacher hangsúlyozta, hogy az Artemis-küldetésben az ESA is nagy szerepet vállal.

Ennek a projektnek a következő fázisában a NASA és az ESA a Hold körül keringő Gateway bázis létrehozásán dolgozik majd.

Természetesen más vállalatok is részt vesznek az Artemis-küldetésben, de jó látni, hogy a NASA megbízható partnerként támaszkodik Európára – emelte ki Aschbacher, hozzátéve: hogy „minden bizonnyal ez lehet a közös utunk a Holdra.”

Korábbi híradások szerint a Gateway kisebb lesz a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnál (ISS), és nem lesz állandóan lakott, azonban fontos szerepe lesz a Hold felszínére leszálló újabb emberes küldetésekben, a Hold körüli térségben gyűjtött tapasztalatokat pedig a szakemberek a jövő Mars-küldetéseiben is hasznosítani akarják.

A csaknem 40 tonnásra tervezett űrállomáson a TRITEL sugárzásmérő magyar műszer is helyet kap.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.