időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Sarkkutatók felbecsülhetetlen értékű hajónaplóira bukkantak Új-Zélandon

Forrás: Mediaworks
2021.11.25. 13:43 2021.11.25. 15:23
Sarkkutatók felbecsülhetetlen értékű hajónaplóira bukkantak Új-Zélandon

A leletek az új-zélandi meteorológiai szolgálat egyik pinceraktárában lapultak.

A szolgálat személyzete talált rá néhány híres Antarktisz-expedíció hajónaplóinak sorozatára, miközben arra készültek, hogy átköltöztessék a wellingtoni épületet – adta hírül a The Guardian.

Az Aurora hajó 1916–17-es hajónaplójában feljegyezték azokat a körülményeket, amelyek Shackleton 1914–16-os Ross-szigetről induló, Antarktiszt átszelő expedíciója tagjainak megmentését jellemezték – írja a Duol.hu.

Rátaláltak a Scott kutatócsoportját szállító Terra Nova hajó 1910-es és 1911-es két hajónaplójára is, ez volt Scott második utazása a Déli-sark térségébe, amikor elsőként akarta elérni a Déli-sarkot.

Roald Amundsen mögött másodikként érte el a Déli-sarkot, és a visszaúton életét vesztette a Ross-selfjégen.

Találtak még leltárjegyzékeket, valamint leveleket Douglas Mawson híres ausztrál geológustól, sarkkutatótól.

Amikor Kevin Aldernek, a meteorológiai szolgálat vezetőjének egy kollégája átadta a dokumentumokat és megkérdezte, hogy valami értékeset tartalmaznak-e, Alder elképedt a Terra Nova szavak láttán.

Senki sem tudta, hogy léteznek ezek. Régóta feledésbe merültek, valószínűleg 50 éve ugyanazon a polcon voltak

– mondta Alder.

A dokumentumok nemcsak az időjárási körülményeket és a hajó pozícióját jegyezték fel, hanem megfigyeléseket is a pingvinekről, az orkákról, az Erebus vulkánról és a tengeri jég állapotáról.

A feljegyzések nagyon jó állapotba maradtak fenn, mivel egy hűvös, sötét szobában hevertek. „Szinte semmit nem koptak. Elképesztő, mivel régi tintával írták lúdtollal – tette hozzá Alder.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Robert Falcon Scott (Fotó: Flickr)