időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

Vajon tényleg megfékezhetjük 2030-ra az erdőirtást?

Forrás: ORIGO
2021.11.03. 16:21
Vajon tényleg megfékezhetjük 2030-ra az erdőirtást?

A glasgow-i COP26 klímacsúcson a világ erdeinek 85 százalékát képviselő, több mint 100 országból álló csoport elkötelezte magát, hogy mindössze kilenc éven belül megfékezi az erdőirtást. A nyilatkozat több száz milliárd forintnak megfelelő, új költségvetési forrást is biztosít az erdők pusztulásának megfékezésére, amelyet fejlett országok és különböző vállalatok biztosítanak – olvasható az Origo cikkében.

Összesen 101 ország és az Európai Unió írta alá a Glasgow-i Vezetők Erdőkről és Földhasználatról (Glasgow Leaders Declaration) szóló nyilatkozataként ismert kötelezettségvállalást a most zajló COP26 klímacsúcson.

Az erdészeti szakértők üdvözölték a bejelentést, ám szerintük ez nem elég, mert az országok "láthatóan csak halogatják az intézkedést".

És hogy még jobban tompítsák a lelkesedést, emlékeztettek: nem ez az első eset, hogy ehhez hasonló nyilatkozatot írnak alá.

A 2030-as cél valóban hasonlít egy másik megállapodáshoz, amelyet az országok egy kisebb csoportja tett hét évvel ezelőtt, New York-ban. Ebben köztes célként szerepelt az is, hogy 2020-ra felére csökkentsék az erdőirtást, ám a szakemberek szerint ennek még a közelében sem vagyunk.

Az aktuális lista azonban hosszabb, és olyanok országok is aláírták, mint Brazília, ahol igencsak magas az erdőirtás mértéke.

Az optimizmus ellenére a nyilatkozatban kevés részlet szerepel arról, vajon hogyan valósítsák meg a célt, vagy hogy hogyan fogják nyomon követni az előrehaladását.

Bár a Glasgow-i Nyilatkozatot lenyűgözően sokan írták alá, ám fennáll annak a veszélye, hogy a korábbi sikertelen kötelezettségvállalások megismétlését jelenti

– mondta Jo Blackman, a Global Witness érdekképviselet erdőgazdálkodásért és az erdőgazdálkodásért felelős vezetője a ZMEScience online tudományos portálnak.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels