időjárás 5°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

A bolygó lehűtésére megoldás lehet az óceán trágyázása

Forrás: origo.hu
2021.12.28. 10:20 2021.12.28. 20:49
A bolygó lehűtésére megoldás lehet az óceán trágyázása

Egy tudósokból álló bizottság érdeklődést keltett a mesterségesen előidézett planktonvirágzás-tesztek iránt. Bizottsági jelentés tüzeli az érdeklődést a mesterségesen beindított planktonvirágzások iránt.

2009 januárban egy német kutatóhajó elindult a Déli-óceánra hat tonna vasat és egy hajórakomány vitát szállítva. A vasnak be kellett indítania egy masszív fitoplankton virágzást, ami ki fogja szívni a szén-dioxidot a levegőből, de a környezetvédők tiltakoztak, a kísérletet a geomérnökség hanyag formájának tekintették. A német kormány röviden felfüggesztette a munkát, mielőtt folytatni engedte. Ez lenne az utolsó vastrágyázási kísérlet több, mint egy évtizede.

De ez hamarosan megváltozhat, miután vezető óceántudósok egy bizottsága múlt héten azt mondta, hogy ilyen kísérleteknek prioritása van és felszólították az Egyesült Államokat, hogy költsenek akár 290 millió dollárt még nagyobbakra, amelyek 100 tonna vasat terítenek el 1000 négyzetkilométernyi óceánon. A kutatók már az a jövő évi terve, hogy vasat öntenek szét az Arábiai-tenger egy darabkáján.

„A stratégia szigorú tesztjei nagyon fontosak. Azt gondolom, hogy ez meg fog történni tudománnyal vagy anélkül. Az a félelmem, hogy elüzletiesedik, mielőtt némi alapismeretet szerzünk az óceán reakciójáról.” - mondja Ken Buesseler, a Woods Hole Oceanographic Institution biogeokémikusa és az Egyesült Államok a Nemzeti Mérnöki és Orvostudományi Akadémia (National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine [NASEM]) jelentés társszerzője.

Még ha a nemzetek rendkívülien csökkentik is az üvegházgáz-emissziókat, sok tudós úgy hiszi, ahhoz, hogy megelőzzük a súlyos klímaváltozást, az is szükséges, hogy a világ törekedjen a negatív emissziós technológiákra, ami kivonná a szén-dioxidot és más melegítő gázokat a levegőből.

Dollár billiók mentek el a szárazföld alapú tervekre, amik például elősegítik az újraerdősítést, vagy a mezőgazdasági gyakorlatokat, amik több szenet raktároznak a termőtalajban. De Scott Doney, a Virginiai egyetem oceanográfusa, aki a NASEM jelentést elnökölte, azt mondja, hogy amikor a szén szekvesztrálásra kerül sor, az óceán egy viszonylag új terület.

A teljes cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.