A Stonehenge építői diófélékkel és gyümölcsökkel dúsított „energiaszeleteket” ettek

A kőkorszaki Stonehenge építői diófélékkel és gyümölcsökkel készített „energiaszeleteket” is fogyaszthattak egy új brit kutatás szerint.

2021. 12. 03. 13:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műemléket gondozó English Heritage örökségvédelmi szervezet szerdai közleménye szerint a sertéshús, marhahús és tejtermékek maradványai mellett diófélék és különböző gyümölcsök elszenesedett nyomait is felfedezték a híres régészeti helyszín közelében található ősi település, Durrington Walls maradványainál.

A tudósok mindeddig nem tudták, hogy vajon fogyasztottak-e valamilyen édességet is a Stonehenge építői.

Az állati zsírok mogyoróval és gyümölccsel való kombinálása nagyszerű, kalóriadús energiaszeletet eredményezhetett

– állapította meg Susan Greaney történész, az English Heritage munkatársa.

Az ilyen ételeket olyan ünnepeken fogyaszthatták, mint például a téli napforduló, amely a Kr. e. harmadik évezredben fontos volt a Stonehenge építői számára. De a csemegékkel a látogatókat is megkínálhatták 

– tette hozzá Greaney.

Az English Heritage egyúttal megragadta az alkalmat, hogy közzé tegye a hagyományos brit karácsonyi sütemény, a mince pie – aszalt gyümölcsök, magvak és fűszerek omlós tésztába töltött keveréke – kőkorszaki ihletésű receptjét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.