Nem eszünk elég káposztát, pedig a szervezetünk meghálálná

A szervezetre gyakorolt számos pozitív hatásán kívül, mellette szól, hogy nagyon változatosan elkészíthető: leves, főétel és köret is készülhet belőle – olvasható a Teol.hu-n.

Forrás: teol.hu2021. 12. 01. 10:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kap kellő figyelmet a gazdag tápanyagtartalmú növény, a káposzta. Sokan azt hihetik, hogy a salátával rokonok, de valójában a Brassic,a vagyis a káposzta nemzetségbe tartozik, amibe a karfiolt és a brokkolit is soroljuk. Szerte a világon különlegesebbnél-különlegesebb ételeket készítenek belőle.

Az őszi téli időszak a káposztafélék igazi szezonja, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt érdemes minél többet fogyasztani belőle, van benne B6-, C-, K-vitamin, valamint vas, magnézium, és kalcium is. A B6-vitamin és folsav egyaránt nélkülözhetetlenek a szervezet számára, segítik az energiaszintünk fenntartását és az idegrendszer normál működését.

Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, elősegíti a fogyást, de még a gyomorfekélyt is kezeli. Bőrünkre is jó hatást gyakorol antioxidáns-tartalmának hála, megelőzi a bőröregedést is. A szervezetre gyakorolt számos pozitív hatásán kívül, mellette szól, hogy nagyon változatosan elkészíthető, leves, főétel és köret is készülhet belőle.

Nemcsak a kertek, de a teraszok és balkonládák dekoratív eleme is színvilágának köszönhetően, sárga, zöld, vörös, de akár ciklámen színekben is pompázhat

– mondta el a Teol.hu-nak Nagy Tibor, szekszárdi kertészeti vezető.

– Főleg azért közkedvelt dísznövény, mert gondozása egyszerű, nem fejesedik, kétéves növény és hidegtűrő is. Az utóbbi években sokan választják őszi-téli díszítő növényként a kertjükbe. Legjobban a világos, napos helyeket kedveli. Szintén előnyös tulajdonsága, hogy talaj tekintetében nem válogatós, bármilyen talajban jól érzi magát. Érdemes odafigyelni a rendszeres öntözésére, ugyanis a levelein könnyen megmutatkozik a vízhiány, alsó leveleit ledobja, elkezd felkopaszodni.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.