Nem kap kellő figyelmet a gazdag tápanyagtartalmú növény, a káposzta. Sokan azt hihetik, hogy a salátával rokonok, de valójában a Brassic,a vagyis a káposzta nemzetségbe tartozik, amibe a karfiolt és a brokkolit is soroljuk. Szerte a világon különlegesebbnél-különlegesebb ételeket készítenek belőle.
Az őszi téli időszak a káposztafélék igazi szezonja, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt érdemes minél többet fogyasztani belőle, van benne B6-, C-, K-vitamin, valamint vas, magnézium, és kalcium is. A B6-vitamin és folsav egyaránt nélkülözhetetlenek a szervezet számára, segítik az energiaszintünk fenntartását és az idegrendszer normál működését.
Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, elősegíti a fogyást, de még a gyomorfekélyt is kezeli. Bőrünkre is jó hatást gyakorol antioxidáns-tartalmának hála, megelőzi a bőröregedést is. A szervezetre gyakorolt számos pozitív hatásán kívül, mellette szól, hogy nagyon változatosan elkészíthető, leves, főétel és köret is készülhet belőle.