Rekordalacsony áron, 46 millióért kelt el idén a legjobb tonhal a tokiói vásáron

Hat éve először fordult elő, hogy 20 millió jennél (55 millió forint) kevesebbért kelt el egy kékúszójú tonhal az újév utáni első árverésen a tokiói Tojoszu-halpiacon.

Forrás: MTI2022. 01. 05. 10:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legpompásabb példányért, egy 211 kilogrammos tonhalért „mindössze” 16,8 millió jent (46 millió forint) adtak szerdán, ami 220 ezer forintos kilónkénti árnak felel meg. Három éve még 979 millió forintot adtak egy tonhalért.

Az aukció sztárját Omában, a szigetország egyik legjobb tonhaltermő vidékén, Honsú fősziget északi csücskénél fogták ki a tengerből.

Az újévi árverések csillagászati árai nem annyira a tonhal valós értékét tükrözik, inkább az új üzleti év indulását szolgáló marketingcélokat szolgálnak.

A legdrágább tonhalat idén egy nagykereskedelmi cég vásárolta meg, hogy ezzel is segítse fellendíteni a pandémia miatt pangó piacot.

Sehol másutt nem fogyasztanak olyan sok tonhalat, mint Japánban. A túlzott lehalászás azonban túlélésükben fenyegeti a tonhalpopulációkat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.