időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Rekordalacsony áron, 46 millióért kelt el idén a legjobb tonhal a tokiói vásáron

Forrás: MTI
2022.01.05. 10:11 2022.01.05. 10:24
Rekordalacsony áron, 46 millióért kelt el idén a legjobb tonhal a tokiói vásáron

Hat éve először fordult elő, hogy 20 millió jennél (55 millió forint) kevesebbért kelt el egy kékúszójú tonhal az újév utáni első árverésen a tokiói Tojoszu-halpiacon.

A legpompásabb példányért, egy 211 kilogrammos tonhalért „mindössze” 16,8 millió jent (46 millió forint) adtak szerdán, ami 220 ezer forintos kilónkénti árnak felel meg. Három éve még 979 millió forintot adtak egy tonhalért.

Az aukció sztárját Omában, a szigetország egyik legjobb tonhaltermő vidékén, Honsú fősziget északi csücskénél fogták ki a tengerből.

Az újévi árverések csillagászati árai nem annyira a tonhal valós értékét tükrözik, inkább az új üzleti év indulását szolgáló marketingcélokat szolgálnak.

A legdrágább tonhalat idén egy nagykereskedelmi cég vásárolta meg, hogy ezzel is segítse fellendíteni a pandémia miatt pangó piacot.

Sehol másutt nem fogyasztanak olyan sok tonhalat, mint Japánban. A túlzott lehalászás azonban túlélésükben fenyegeti a tonhalpopulációkat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.