Rémisztő jóslatot tettek közzé a tudósok a tengerszint emelkedéséről

Az elkövetkező 30 évben akár annyival is megemelkedhet a világtengerek szintje, mint amennyivel az elmúlt 100 évben – jósolja az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai óceán- és légkörkutató központ (NOAA).

Forrás: MTI2022. 02. 17. 9:53
Alexandria, 2021. október 30. A Potomac folyó megáradt vize elöntötte a Virginia állambeli Alexandria belvárosát 2021. október 29-én. A folyó hatalmas áradásához az elmúlt idõszak heves esõzései is hozzájárultak. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok partvidéke mentén átlagosan 25-30 centiméterrel is emelkedhet a tengerszint 2050-ig a klímaváltozás következményeként – áll a két szervezet kedden nyilvánosságra hozott együttes jelentésében. A keleti parton 25-35, a nyugatin 10-20, a Mexikói-öbölben 35-45 centiméteres emelkedés várható a prognózis szerint.

A jelentés alátámasztja a korábbi tanulmányokat és megerősíti, amit régóta tudunk: a tengerek szintje továbbra is riasztó ütemben emelkedik, fenyegetve a közösségeket szerte a világon

– jelentette ki Bill Nelson, a NASA igazgatója.

A hat tudományos szervezet bevonásával készített jelentés szerint a vízszintemelkedés várhatóan az eddiginél súlyosabb tengerárakat és viharokat fog okozni, a kárral is járó áradások a jelenleginél tízszer gyakrabban fognak előfordulni, és a helyi adottságoktól függően hevesebbek is lehetnek. Tengeráradások jelenleg 2-5 évente egyszer fordulnak elő, évtizedek múlva azonban már akár évente többször is lesznek.

A Global and Regional Sea Level Rise Scenarios for the United States című dokumentum a 2017-es jelentés frissített változata, és az első, amely konkrét prognózisokat tartalmaz középtávra.

Borítókép: A Potomac folyó megáradt vize elöntötte a Virginia állambeli Alexandria belvárosát 2021. október 29-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.