időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Rémisztő jóslatot tettek közzé a tudósok a tengerszint emelkedéséről

Forrás: MTI
2022.02.17. 09:53
Rémisztő jóslatot tettek közzé a tudósok a tengerszint emelkedéséről

Az elkövetkező 30 évben akár annyival is megemelkedhet a világtengerek szintje, mint amennyivel az elmúlt 100 évben – jósolja az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai óceán- és légkörkutató központ (NOAA).

Az Egyesült Államok partvidéke mentén átlagosan 25-30 centiméterrel is emelkedhet a tengerszint 2050-ig a klímaváltozás következményeként – áll a két szervezet kedden nyilvánosságra hozott együttes jelentésében. A keleti parton 25-35, a nyugatin 10-20, a Mexikói-öbölben 35-45 centiméteres emelkedés várható a prognózis szerint.

A jelentés alátámasztja a korábbi tanulmányokat és megerősíti, amit régóta tudunk: a tengerek szintje továbbra is riasztó ütemben emelkedik, fenyegetve a közösségeket szerte a világon

– jelentette ki Bill Nelson, a NASA igazgatója.

A hat tudományos szervezet bevonásával készített jelentés szerint a vízszintemelkedés várhatóan az eddiginél súlyosabb tengerárakat és viharokat fog okozni, a kárral is járó áradások a jelenleginél tízszer gyakrabban fognak előfordulni, és a helyi adottságoktól függően hevesebbek is lehetnek. Tengeráradások jelenleg 2-5 évente egyszer fordulnak elő, évtizedek múlva azonban már akár évente többször is lesznek.

A Global and Regional Sea Level Rise Scenarios for the United States című dokumentum a 2017-es jelentés frissített változata, és az első, amely konkrét prognózisokat tartalmaz középtávra.

Borítókép: A Potomac folyó megáradt vize elöntötte a Virginia állambeli Alexandria belvárosát 2021. október 29-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalz)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.