Véget vet a bálnavadászatnak Izland

Izland – a világon még bálnavadászattal foglalkozó három ország egyike – 2024-től le akarja állítani a vadászatot a csökkentő kereslet miatt – tájékoztatott pénteken Svandís Svavarsdóttir halászati miniszter.

Forrás: MTI2022. 02. 05. 8:38
Kusiro, 2019. július 1. Elejtett csukabálnát emelnek partra egy bálnavadászhajóról a Hokkaido szigetén fekvõ Kusiróban 2019. július 1-jén. Japán 2018 decemberében lépett ki a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC) abból a célból, hogy három évtized után felújíthassa a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A kilépés január 1-jén lépett hatályba, ami azt jelenti, hogy július 1-tõl ismét megkezdhetik a vadászatot. MTI/EPA/JIJI Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – Ha nem merül fel ellenérv, kevés ok akad engedélyezni a bálnavadászatot 2024-től, amikor a jelenleg érvényes kvóták lejárnak – szögezte le a kormánykoalíció egyik pártjában, Baloldali-Zöld Mozgalomban politizáló miniszter a Morgunbladid című izlandi napilap véleményrovatában megjelent írásában.

Kevés bizonyíték van arra, hogy ennek a tevékenységnek gazdasági előnye lenne

 – tette hozzá.

A bálnavadászat jelenleg Izlandon, Norvégiában és Japánban engedélyezett.

A 2019-ben felülvizsgált izlandi kvóták 2023-ig évente 209 közönséges barázdásbálna kilövését engedélyezik – amely a kékbálna után a második legnagyobb emlős –, valamint 217 csukabálnáét, amely a legkisebb cetfélék közé tartozik.

Az engedéllyel rendelkező két legnagyobb vállalat ugyanakkor három éve elkezdte leépíteni a tevékenységét, egyikük 2020 tavaszán jelentette be, hogy végleg felhagy a bálnavadászattal. Az elmúlt három nyári szezonban mindössze egy bálnát öltek meg, egy csukabálnát, 2021-ben.

A leállás oka a japán konkurencia. Japán a bálnahús legfőbb felvevőpiaca. A távol-keleti ország 2019-től újból megkezdte a kereskedelmi bálnavadászatot, amióta kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC).

2018-ban, az utolsó nyáron, amikor még folyt bálnavadászat az izlandi vizeken, 146 közönséges barázdásbálnát és hat csukabálnát öltek le.

Az IWC 1986-ban betiltotta a kereskedelmi célú bálnavadászatot, de Izland, amely ellenezte a döntést, 2003-ban ismét vadászni kezdett. Izlandon jelenleg egyedül a kékbálna vadászata tilos.

Borítókép: Elejtett csukabálnát emelnek partra egy bálnavadászhajóról a Hokkaido szigetén fekvő Kusiróban 2019. július 1-jén (Fotó: MTI/EPA/JIJI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.