időjárás -1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Eddig ismeretlen fajhoz tartozik a Galápagos-szigetek egy csapat óriásteknőse

Forrás: MTI
2022.03.12. 17:47 2022.03.13. 00:55
Eddig ismeretlen fajhoz tartozik a Galápagos-szigetek egy csapat óriásteknőse

Tudósok felfedezték, hogy a San Cristóbal-sziget óriásteknősei nem ahhoz a fajhoz tartoznak, amelyhez eddig sorolták - írták a csütörtöki közleményben.

Egy kutatás megállapította, hogy a korábban Chelonoidis chathamensisként azonosított óriásteknősök genetikailag eltérnek ettől a fajtól.

A kutatók arra következtettek, hogy az a majdnem 8 ezer teknős, mely ma San Cristóbalon él, egy teljesen új, eddig nem ismert ághoz tartozik

- írták.

A Newcastle-i és a Yale Egyetem, valamint a Galápagos Természetvédelmi Szervezet közös kutatása során genetikailag összehasonlították a sziget teknőseit a már ismert fajokkal.

Az a faj, amelyről korábban úgy vélték, hogy a San Cristóbal-i teknősöknek felel meg, egy kihalt faj lehet, amely együtt élt a ma is ott élőkkel - fogalmazott a közlemény.

A kutatócsoport a kihaltnak gondolt faj további DNS-mintáit gyűjti, hogy tisztázzák, hogy viszonyul egymáshoz a két faj, a kihalt és az élő. A Chelonoidis chathamensis nevet a kihaltnak kell kapnia, az élőknek új nevet kell adni a nemzeti park szerint.

Az élő galápagosi óriásteknősök genetikai kutatása 1995-ben kezdődött, és négy évvel később a tudósok elkezdték kihalt fajok mintáit tanulmányozni.

A Charles Darwin evolúciós elméletét inspiráló, gazdag állatvilágú Galápagos-szigetek flamingók, albatroszok és kormoránok számos fajának ad otthont.

Ecuador nemrég 60 ezer négyzetkilométerrel megnövelte a szigetek körüli tengeri rezervátum nagyságát.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.