Idén lett 190 éves Jonathan, a világ legidősebb teknőse

Egy 190 éves Jonathan nevű teknős a valaha ismert legidősebb teknős, és idei születésnapjával tovább bővült a kort meghazudtoló elismeréseinek listája. A hím óriásteknős a becslések szerint 1832-ben született, ami azt jelenti, hogy 2022-ben már 190 éves lett vagy lesz a Guinness-rekordok könyve szerint. Ez nagyjából azt jelenti, hogy Jonathan még azelőtt született, hogy Viktória királynő trónra került 1837-ben – olvasható az Origó.hu cikkében.

Forrás: Origó.hu2022. 01. 26. 14:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idős Seychelle-szigeteki óriásteknős (Aldabrachelys gigantea hololissa) már régóta tartotta a legidősebb élő szárazföldi állat Guinness-rekordját, most azonban hivatalosan is ő lett a valaha feljegyzett legidősebb teknős. Túlszárnyalta a korábbi rekorder Tu’i Malilá-t is, egy sugarasteknőst (Astrochelys radiata), amely legalább 188 évet élt, mielőtt 1965-ben elpusztult volna.

Jonathan St. Helena szigetén él az Atlanti-óceán déli részén, ahol helyi ikonként tekintenek rá, mint a változással szembeni kitartás jelképére

– mondta Joe Hollins, Jonathan állatorvosa a Guinness World Records-nak, amit a LiveScience online tudományos portál idéz.

A londoni British Museum szerint Jonathan 1882-ben érkezett meg St. Helenára, amikor körülbelül ötven éves volt. Az állat már teljesen kifejlett állapotban látható egy 1882 és 1886 között készült fényképen, ami a szakemberek szerint azt sugallja, hogy legalább ötven éves volt, amikor készült, tehát ma már 190 évesnél idősebb lehet.

Szépkorú éveiben Jonathan már vak és nem érzi a szagokat sem, de még mindig St. Helena kormányzójának területén legel, ahol három másik óriásteknőssel, Daviddel, Emmával és Freddel él együtt. Hetente egyszer kézzel is etetik, hogy elegendő kalóriához jusson.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.