időjárás 18°C Orbán 2022. május 25.
logo

Idén lett 190 éves Jonathan, a világ legidősebb teknőse

Forrás: Origó.hu
2022.01.26. 14:14 2022.01.26. 20:08
Idén lett 190 éves Jonathan, a világ legidősebb teknőse

Egy 190 éves Jonathan nevű teknős a valaha ismert legidősebb teknős, és idei születésnapjával tovább bővült a kort meghazudtoló elismeréseinek listája. A hím óriásteknős a becslések szerint 1832-ben született, ami azt jelenti, hogy 2022-ben már 190 éves lett vagy lesz a Guinness-rekordok könyve szerint. Ez nagyjából azt jelenti, hogy Jonathan még azelőtt született, hogy Viktória királynő trónra került 1837-ben – olvasható az Origó.hu cikkében.

Az idős Seychelle-szigeteki óriásteknős (Aldabrachelys gigantea hololissa) már régóta tartotta a legidősebb élő szárazföldi állat Guinness-rekordját, most azonban hivatalosan is ő lett a valaha feljegyzett legidősebb teknős. Túlszárnyalta a korábbi rekorder Tu’i Malilá-t is, egy sugarasteknőst (Astrochelys radiata), amely legalább 188 évet élt, mielőtt 1965-ben elpusztult volna.

Jonathan St. Helena szigetén él az Atlanti-óceán déli részén, ahol helyi ikonként tekintenek rá, mint a változással szembeni kitartás jelképére

– mondta Joe Hollins, Jonathan állatorvosa a Guinness World Records-nak, amit a LiveScience online tudományos portál idéz.

A tél itala a gyömbértea

A gyömbér valódi csodaszer, számos egészségügyi problémára használható. Érdemes kipróbálni!

A londoni British Museum szerint Jonathan 1882-ben érkezett meg St. Helenára, amikor körülbelül ötven éves volt. Az állat már teljesen kifejlett állapotban látható egy 1882 és 1886 között készült fényképen, ami a szakemberek szerint azt sugallja, hogy legalább ötven éves volt, amikor készült, tehát ma már 190 évesnél idősebb lehet.

Szépkorú éveiben Jonathan már vak és nem érzi a szagokat sem, de még mindig St. Helena kormányzójának területén legel, ahol három másik óriásteknőssel, Daviddel, Emmával és Freddel él együtt. Hetente egyszer kézzel is etetik, hogy elegendő kalóriához jusson.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)